Konakovićev Zakon o visokom obrazovanju svodi Univerzitet na instrument SDA


Građanski savez (GS) smatra da je prijedlog Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevu skandalozan, da nameće ideologije umjesto znanja u sistemu obrazovanja i definitivno ostavlja bosanskohercegovačko obrazovanje izvan evropskog prostora visokog obrazovanja i sistema znanja, o čemu je GS danas organizovao i press konferenciju.

Ovo je pokušaj da se od Univerziteta u Sarajevu napravi nedemokratska institucija koja svog prvog čovjeka treba da dobija isključivo preko politički poslušnog Senata, čime bi bio napravljen završni korak u pretvaranju naše najvažnije institucije visokog obrazovanja u političku polugu SDA. Novi Zakon o visokom obrazovanju pred toga kreira savršen sistem isključivanja kritičke misli i politički nepodobnih profesora, a svoj vrhunac doživljava u sistemu finansiranja namijenjenom siromašenju univerziteta i svakovrsnom obeshrabrivanju znanstvenog rada i kritičke misli.

Vlada Kantona Sarajevo sakriva se iza konstatacije o obrazovanju kao djelatnosti od posebnog društvenog značaja, svodeći obrazovanje na srednjevjekovno sluganstvo ideologiji i vjerovanju umjesto znanju. Nema sumnje da bi nakon ovakvog prijedloga zakona Vlada Kantona Sarajevo u normalnim uvjetima morala biti smijenjena. Zakon koji predlažu ne samo da je retrogradan i destruktivan po visoko obrazovanje, nego je dalekosežno štetan po bh. društvo i predstavlja uništenje perspektive budućih generacija koje se trebaju obrazovati u KS.

Pored toga ovaj zakon je bez sumnje akt kojim se želi dokinuti znanstveno-istraživački rad u BiH, budući da Sarajevo predstavlja oko 80% istraživačkih kapaciteta BiH. Na ovaj način SDA u socijalnu svijest želi definitivno umjesto znanstvene kritičnosti ugraditi ideološku poslušnost. Koncept prijedloga Zakona o viskom obrazovanju KS neuporedivo više odgovara duhu inkvizicije nego kritičkom promišljanju i spremnosti na razvoj u pravcu savremenih znanstvenih referenci.

GS nakon opsežne analize koju je uradio naš Savjet za obrazovanje, u potpunosti odbacuje prijedlog Zakona o visokom obrazovanju. Pozivamo sve članove Skupštine, prije svih one iz građanskih stranaka, da bez dvojbi odbiju ovaj sramni prijedlog Zakona i zahtijevaju odgovornost predlagača za njegovo upućivanje u proceduru. Ovo odbijanje ne treba biti inicirano bilo kakvim politikantskim razlozima, nego isključivo interesima budućnosti novih generacija građana BiH i prosperitetom naše domovine u integracijama u progresivni dio savremenog svijeta.

Komentari

komentara