KONAKOVIĆ SEBI I MINISTRIMA POVEĆAVA PLATE, SARAJEVO I DALJE BEZ VODE


Građanski savez (GS) upozorava javnost da dok u glavnom gradu Bosne I Hercegovine nema vode Vlada premijera Elmedina Konakovića planira funkcionerima povećati plate putem izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo.

Predložene izmjene i dopune ovog zakona od strane Vlade Kantona Sarajevo samo su u interesu izabranih dužnosnika, tzv. nosilaca izvršnih funkcija u organima zakonodavne i izvršne vlasti Kantona Sarajevo. Tačnije, cilj izmjena zakona je da omoguće Elmedinu Konakoviću – Dini da se slobodno hadžija s narodnim parama.

Izmjenama zakona koje je pripremio ministar pravde i uprave, Vlada sama utvrđuje osnovicu i bod za obračun plate, što predstavlja brutalno kršenje i Zakona o radu Federacije Bosne i Hercegovine.

Građanski savez smatra da je ovakav nacrt zakona čija je jedina svrha da podeblja bankovne račune tzv. izabranih dužnosnika (članovi Skupštine Kantona) i nosilaca izvršnih funkcija (premijer i članovi Vlade) sramotan, ali da predstavlja pravo lice premijera i vlade sačinjene od licemjera koji nemaju ni mrvu obraza.

U vrijeme dok radnici u privatnom sektoru primaju mizerne plate i dok brojni građani jedva sastavljaju kraj s krajem, kupajući se u lavoru i s lončićem sa naljepnicom sarajevskog Vodovoda i kanalizacije (VIK), Kantonalna vlada na čelu sa premijerom Elmedinom Konakovićem hadžijski planira povećanje plata, paušala i ostalih dodataka skupštinskim zastupnicima i funkcionerima. Ovo objašnjava i potpunu tišinu Skupštine Kantona koja ponizno služi fićfiriću koji se otvoreno i brutalno ruga građanima Sarajeva dok ih ponižava uskraćujući im pravo na vodu.

Ovo je samo još jedan u nizu pokazatelja da su budžetska opozicija i vlast u Kantonu Sarajevo jedno te isto i da u takvoj sprezi izvršne i zakonodavne vlasti zakoni odražavaju isključivo volju kartela koji živi od budžeta zadnjih 20 godina, a ne interese građana.

Komentari

komentara