Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu da sasluša Selimbegovića, Trnku i Bukvarevića


Građanski savez (GS) zahtijeva ovim putem od Tužilaštva Kantona Sarajevo da po službenoj dužnosti u najkraćem mogućem roku pozove i sasluša Dženana Selimbegovića, Harisa Trnku i Salku Bukvarevića. Selimbegović je, podsjećamo javnost, zamjenik generalnog sekretara Predsjedništva BiH i centralna ličnost u skandalu “Trotoar”, Trnka službenik Elektroprivrede, a Bukvarević ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH.

Sva trojica su, prema dokumentima koji su javno dostupni i koje je objavio portal Žurnal učestvovali u krivičnom djelu trgovine uticajem i nezakonitom zapošljavanju u Elektroprivredu BiH.

Također, nakon jučer objelodanjenih dokaza nesumnjivo je da su sva trojica postupala po nalogu Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA.

Mi u GS-u smatramo da se ovaj slučaj skoro po ničemu ne razlikuje od slučaja u predmetu “Bosna” u kojem se sudi generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću i dvojici potpredsjednika Asimu Sarajliću i Mirsadu Kukiću. Da je Bakir Izetbegović postao bosanski Ivo Sanader, a SDA kriminalna organizacija kao Sanaderov HDZ odavno je jasno.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu obavezno je po zakonu pokrenuti istragu i pozvati svu četvoricu spomenutih i barem ih saslušati. Odnarođena kasta koja je stekla sve kada su stotine hiljada ljudi u ovoj zemlji pogubili sve ne može nastaviti nekažnjeno da uništava ovu zemlju.

GS traži od Predsjedništva BiH da se također očituje o “preporukama” koje je u ime tog organa izdavao Izetbegović i potvrdi ili demantuje i učestvovanje druge dvojice članova u nezakonitostima u zapošljavanju.

Mi u GS-u pozivamo građane još jednom, svih petsto hiljada nezaposlenih, da svoje biografije sa molbom i naznakom “Za radno mjesto” pošalju kabinetu Bakira Izetbegovića. Sada naime postaje jasno zašto Izetbegović jedini tvrdi da je u BiH zaposleno 50.000 ljudi, valjda je toliko molbi prešlo preko trotoara i kroz kabinet.

Na kraju, građanima želimo poručiti da se izbori bliže, a što se nas u GS-u tiče i trenutak konačnog obračuna sa korumpiranim nacionalistima iz SDA.

Komentari

komentara