Kako SDA planira zaustaviti Dodika?


Građanski savez želi ovim putem obavijestiti javnost o sljedećem:

Nakon odluke Ustavnog suda entiteta RS, nema sumnje da će režim Milorada Dodika organizovati i održati referendum sa namjerom da dovede u pitanje suverenitet Bosne i Hercegovine.

S druge strane, stranke na vlasti na federalnom i državnom nivou, prije svega SDA i njoj priključene bošnjačke stranke ne pokazuju da imaju bilo kakav plan da spriječe održavanje referenduma koji našu zemlju može gurnuti ili u konačno podjelu ili u nasilje.

Jedino što smo do sada vidjeli je besprizorna kuknjava najviših funkcionera SDA, koji očekuju da međunarodna zajednica više voli ovu zemlju i bude spremna više žrtvovati od njih. Razumijemo da dio rukovodstva SDA nije dijelio sudbinu ove zemlje i ovog naroda u njenim najtežim trenucima, ali danas je Bosna i Hercegovina uglavnom zahvaljujući politici te stranke slabija nego 1992. godine.

Stoga Građanski savez želi javno postaviti pitanje Bakiru Izetbegoviću: Šta ćete u svojstvu Predsjedavajućeg Predsjedništva i predsjednika vladajuće stranke konkretno učiniti da spriječite održavanje referenduma? Osim prizivanja OHR-a? Koje su to mjere i koraci koje SDA preuzima, osim kontinuiranog projiciranja slabosti, da bi sačuvala suverenitet Bosne i Hercegovine?

Građanski savez želi ovim putem upozoriti sve građane BiH i sve one koji je vole da se ne zanose mišlju kako je održavanje referenduma bacanje prašine u oči pred izbore. Dodik razumije koliko su u ovom trenutku slabi  oni koji bi trebali da zaštite njen integritet i suverenitet, odnosno koliko ne razumiju da nam međunarodne okolnosti ne idu na ruku i zbog toga se referendum održava upravo sada

Tekst saopštenja preuzmite ovdje.

Komentari

komentara