Kako je I.B. prestao biti Izetbegović Bakir?


Građanski savez (GS) odbacuje navode Tužilaštva Kantona Sarajevo o sadržaju dokumenta koji imamo u našem posjedu i koji ćemo u narednim danima objaviti. Podsjećamo, GS je danas objavio da postoji dokument Tužilaštva KS iz kojeg je jasno da je Bakir Izetbegović saučestvovao u trgovini uticajem zbog kojeg su optuženi generalni sekretar i dva potpredsjednika SDA, Amir Zukić, Mirsad Kukić i Asim Sarajlić.

Pozdravljamo spremnost kantonalnog tužilaštva da otvori debatu o saučesništvu jednog od tri najviša izabrana zvaničnika Bosne i Hercegovine u jednom od najvećih slučajeva korupcije u poslijeratnoj istoriji naše zemlje. Međutim, tužilaštvo bi prije debate moralo još jednom da provjeri činjenice iz vlastite istrage.

Naime, I.B. se u dokumentu tužilaštva navodi kao nalogodavac nelegalnog zapošljavanja, a ne kao svjedok. Dalje, kako to da je osoba koju je tužilaštvo u svom dokumentu identificiralo kao nalogodavca postala zaštićeni svjedok, dok su trojica navodnih izvršilaca optuženi?

Dalje, pozivamo tužilaštvo da u interesu javnosti objelodani ko je I.B. koji “obavlja visoku javnu dužnost kao političko stranačka osoba” i koji je kao takav mogao narediti Esedu Džananoviću da nezakonito zaposli “D.Z. u ED Sarajevo”.

Dalje, ni u Predsjedništvu ni u Glavnom odboru SDA osim Izetbegović Bakira nema nijedne osobe sa tim inicijalima.

Mi iz GS-a razumijemo paniku u Tužilaštvu Kantona Sarajevo i rukovodstvu SDA, ali otvoreno laganje nismo očekivali. Stoga još jednom pozivamo tužilaštvo da pronađe elementarnu građansku i ljudsku hrabrost i konačno odgovori odgovornosti svog poziva.

 

Komentari

komentara