Je li Centar vrijedan kao deset Stolaca?


Građanski savez izražava duboku zabrinutost zbog policijske represije i pritiska na građane nehrvatske nacionalnosti u Stocu.

Mi u GS-u smatramo da je Centralna izborna komisija zakazala u obavljanju zakonom povjerenih dužnosti kada je riječ o izbornom procesu u Stocu i očekujemo da se ponište rezultati na redovnim biračkim mjestima.

Istovremeno, očekujemo od CIK-a da prebroji glasove koji su stigli poštom, kako barem taj dio izbornog procesa ne bi bio predmet spora.

CIK također ima obavezu da javnosti predoči sve detalje vezane za rad Općinske izborne komisije i biračkih odbora, te neregularnosti koje je počinio njen predsjednik Ivan Perić. Smatramo da ne postoji nijedan razlog da Perić ostane na čelu komisije i očekujemo od CIK-a da iskoristi svoje zakonske ovlasti i smijeni ga s tog mjesta.

Građanski savez zahtijeva od CIK-a da u zakonskom roku zakaže održavanje novih izbora na redovnim biračkim mjestima, sa akreditovanim domaćim i međunarodnim posmatračima.

Na koncu, pozivamo stranke na vlasti da nakon što nisu pokazale nikakvo zanimanje za Srebrenicu, učine nešto i stanu na put aparthejdu koji Dragan Čović i HDZ provode i u Stocu.

Ili da javno priznaju da im je Općina Centar u Sarajevu vrijedna kao deset Stolaca.

Komentari

komentara