Građanski savez: Izlazak Velike Britanije iz EU je loš po BiH


Građanski savez oglasio se saopćenjem kojim, kako je navedeno, traži od vlasti da, “u ovom ozbiljnom i slobodno možemo reći istorijskom trenutku, saopšti javnosti i građanima BiH koje su posljedice izlaska Velike Britanije iz članstva EU po naše integracijske procese”, navodi Oslobođenje.

Klub koji se raspada

– Tako velika i značajna promjena se nije dogodila od 1989. godine. Cijenu uspostave novog međunarodnog poretka, početkom devedesetih godina prošlog vijeka, platila je upravo BiH i njeni građani, te stoga smatramo da vlast u ovom trenutku mora imati jasnu viziju našeg daljnjeg puta, navodi se u saopćenju te dodaje:

“Mi, u Građanskom savezu, smatramo ovu odluku lošom odlukom po Bosnu i Hercegovinu i smatramo da moramo biti vrlo oprezni i spremni na posljedice kad je u pitanju status Bosne i Hercegovine i njene aktivnosti u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Smatramo da poslije ove odluke BiH nema pravo ultimativno i isključivo posmatrati Evropsku uniju kao jedini izvor napretka i jedino mjesto gdje demokratske i civilizacijske vrijednosti postoje. EU je rezultat napretka, a ne njegovo ishodište.

– Građanski savez smatra da BiH ne treba više stavljati sve karte na evropske integracije, niti praviti kompromise sa isključivim nadležnostima države zarad ulaska u klub koji se očito počeo raspadati. Podsjećamo, upravo to je spremna da uradi SDA, odnosno Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić, dajući kantonima veto na pitanja iz domena vanjske politike u okviru tzv. mehanizma koordinacije, navode u saopćenji u naglašavaju:

Čuvati ovlasti države

“Mi, u Građanskom savezu, smatramo da se u narednom periodu moraju ljubomorno čuvati sve ovlasti države i njene institucije, odnosno odlučno odbiti prenos ovlasti na niže nivoe vlasti ili smanjivanje državnih institucija u zamjenu za neizvjesnu mogućnost integracije u EU. Moramo biti mudri i oprezni i za razliku od prošlih vremena, donositi odluke isključivo u interesu građana Bosne i Hercegovine”.

Direktan link na članak.

Komentari

komentara