Ili će Zagreb skratiti povodac Čoviću ili će on izazvati rat


Građanski savez (GS) želi ovim putem najoštrije osuditi prijetnje predsjednika HDZ-a i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da će doći do “sigurnosnih problema u srednjoj Bosni, Hercegovini i RS-u’’ , ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona.

Čovićeva izjava pokazuje još jednom da GS ima puno pravo kad upozorava na namjere i planove HDZ-a da uoči ili nakon izbora 2018. izazove organizovano i masovno nasilje.
Nema nikakve sumnje sada da Čović lično stoji iza toga i da njegovi megafoni Milan Šutalo i Mario Karamatić kada prijete ratom izražavaju Čovićevu ličnu volju.

GS oš jednom poziva prije svega MUP Federacije BiH i SIPA-u da najozbiljnije shvate HDZ-ove prijetnje. HDZ je prije 16 godina na identičan način, organizovanim i masovnim nasiljem, pokušao promjeniti ustavno-pravni poredak BiH. Ante Jelavić, tadašnji član predsjedništva BiH se još uvijek nalazi u bijegu pred organima BiH, odnosno uživa zaštitu u naručju “prijateljske” Republike Hrvatske.

Prije 16 godina tzv. hrvatska samouprava spriječena je zahvaljujući međunarodnim snagama čime je zaustavljeno i širenje nasilja ne samo u BiH nego i u regionu. Danas u BiH nema međunarodnih snaga i zbog toga nema nikakvih garancija da se nasilje koje Dragan Čović i HDZ planiraju izazvati neće proširiti.

GS želi ovim putem pozvati zvanični Zagreb i zvanični Berlin da Čoviću skrate povodac. U suprotnom Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović će iduće godine morati objašnjavati građanima Republike Hrvatske zašto je njihova peškir-ekonomija propala zbog nasilja u zapadnoj Hercegovini. Nema takođe nikakve sumnje da zvanični Zagreb ohrabruje Čovića da u BiH izazove nasilje.

GS sa žaljenjem konstatuje da dok se Bakir Izetbegović bavi nezakonitim zapošljavanjem stranačkog članstva u državna preduzeća njegov strateški partner koristi sve ustupke koje je od Izetbegovića dobio da u život vrati zločinačku Herceg-Bosnu koju smo u dva navrata i vojno i politički potukli do nogu. Razumijemo da se Izetbegovića to mnogo ne tiče jer je u vrijeme dok su se najbolji sinovi ove zemlje borili protiv HVO-a i HV-a on je bio u trezoru Narodne banke.

Danas je jasno da je glas za HDZ na izborima 2014. bio glas za iseljavanje Hrvata iz BiH i opštu i ekonomsku nestabilnost. Nastavak podrške HDZ-u danas znači podršku ratu. Birači HDZ-a treba dobro da razmisle da li su spremni svoju djecu ponovo slati u rovove i u rat u kojem samo mogu izgubiti sve.

Komentari

komentara