I pasoše ubijaju, zar ne?


Građanski savez (GS) smatra da je nesposobnost države da izdaje pasoše uvjerljivo najbolja mjera SDA-HDZ vlasti, koja je do sada pokazala samo entuzijazam da iznova i sve dublje zavuče ruku u džep građana. I pored toga što su naši pasoši vjerovatno najskuplji u regionu, SDA-HDZ vlast nije u stanju osigurati građanima da u redovnoj proceduri i u zakonom predviđenom roku od trideset dana dobiju pasoš.

Mi u GS-u smatramo da je vlast na taj način direktno narušila slobodu kretanja onima koji imaju samo pasoš Bosne i Hercegovine, odnosno ogromnoj većini građana koji nemaju novac da plate pasoš po hitnoj proceduri. SDA je ovim nakon što je narod podijelila na vjernike i nevjernike, poslušne i neposlušne, podobne i nepodobne, komunjare i „naše“, seljake i građane, Bosance i Sandžaklije, još jednom podijelila građane. Ovaj put na one koji imaju novac da plate pasoš od 250KM, i one koji nemaju.

Imajući u vidu da je rok za izdavanje pasoša predviđen zakonom, mi u GS-u smatramo da svi građani koji to žele, imaju puni pravni osnov da pokrenu pravne postupke protiv organa nadležnih za izdavanje pasoša. Vijeće ministara i Denis Zvizdić umjesto šetanja po Evropi i ulizivanja trećerazrednim briselskim ćatama, pobrine da država bude u stanju da ispunjava jednu od svojih temeljnih obaveza. Tako da i drugi građani naše zemlje, oni izvan pet begovskih porodica koje upravljaju zemljom, mogu upražnjavati slobodu kretanja, koju trenutno svi i s punim pravom koriste da pobjegnu od ove neljudske i odrođene vlasti.

Mi, naravno, uvažavamo da SDA trenutno ima preča posla, kao što je ubijanje životinja na imanju ili u vlasništvu njihovog dojučerašnjeg generalnog sekretara Amira Zukića koji je trenutno u pritvoru zbog optužnice za trgovinu uticajem. SDA je time još jednom pokazala da je kriminalna organizacija prvog reda, kao što su mafija i camorra. S tim što za razliku od camorre, SDA ima svoju državu, odnosno svoj dio države.

Komentari

komentara