Hrvatska u BiH izvozi ustaške vrijednosti i izaziva nasilje


Građanski savez (GS) smatra da je jučerašnja posjeta Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini, tokom koje je našu državu tretirao kao da je teritorija i zvanična potvrda da je proces retuđmanizacije politike Republike Hrvatske završen i da je Hrvatska cijeli region u političkom smislu želi vratiti u 1993. godinu.

Mi u GS-u se koristimo ovom prilikom da osudimo povampirenje ustaštva i fašizma u Hrvatskoj koje je doseglo tačku javnog spaljivanja knjiga i novina. Nažalost, to su očito i vrijednosti koje Plenković i njegova vlada izvoze u BiH: istorijski revizionizam i šminkanje ustaštva i fašizma.

Mi u GS-u smatramo da je ono što se jučer dogodilo u Zagrebu planirana sudbina svih nehrvata koji žive u dijelovima BiH kojima vlada HDZ BiH. Naime, ako zvanični Zagreb i HDZ, odnosno Dragan Čović dobiju ono što traže, nehrvati pod vlašću HDZ biće podjarmljena manjina čije će se novine i knjige javno paliti i čija prava će biti sistematski gažena.

GS se koristi ovom prilikom i da pozove predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović da u sklopu svoje predstojeće posjete Rusiji obiđe i Volgograd, odnosno Staljingrad i mjesto gdje su pripadnici 369. hrvatske pojačane pukovnije Vermahta ostavili kosti 1943. Pošto Grabar-Kitarović smatra je koljački pozdrav „Za dom spremni“ nesporan, smatramo da bi bilo sasvim logično da oda počast onima koji su s tim pozdravom na usnama žarili

i palili po Rusiji 1943. kao što odaje počast agresorima koji su u Bosni i Hercegovini ubijali 1993.

GS još od prošle godine upozorava sve koji žele da čuju istinu da politika ove Vlade RH i predsjednice RH vodi regiju u ozbiljne probleme. Pogotovo je opasno prizivanje terorizma od strane zemlje čija ekonomija zavisi od turizma i dolaska turista. S obzirom na ulogu Hrvatske u dolasku stranih boraca afro-azijskog porijekla u BiH tokom rata devedesetih godina postavlja se pitanje da li službeni Zagreb opet planira da u BiH pošalje nekog novog Handalu da bi od laži o terorizmu napravio istinu?

Mi u GS-u smatramo da će za bilo kakve incidente ili eskalaciju u Bosni i Hercegovini biti odgovorna ova Vlada, premijer i predsjednica Republike Hrvatske čija opsjednutost Bosnom i Hercegovinom se može porediti samo sa opsjednutošću njihovih duhovnih otaca, Pavelića, Luburića, Bobana i Šuška.

Komentari

komentara