Hrvatska je danas na putu Mačeka i Pavelića


Građanski savez (GS) smatra skandaloznim i u najmanju ruku uvrijedljivim izjave i ponašanje ambasadora Republike Hrvatske u BiH, Ivana del Vechia. Njegovo otvoreno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine nema presedana ni u vremenima Franje Tuđmana i pokazuje da država koju on predstavlja na našu zemlju gleda kao na teritoriju na kojoj treba u geto ograditi građansku i matematičku većinu. Politika Hrvatske prema našoj zemlji još uvijek je mačekovsko-pavelićevska: podijeliti zemlju i podjarmiti narod. To je politika koju je ovdje pokušavao provesti Tuđman i to je politika koju danas pokušava provesti „europska Hrvatska“.

Kada del Vechio izjavi da „Hrvati u BiH nisu završili posao“, on tada može misliti samo na posao koji je započeo njegov vrhovnik u Dretelju, Heliodromu, Ahmićima i Stupnom dolu. GS smatra da predstavnici države čiji tragovi u BiH još uvijek zaudaraju nečovještvom spaljivanja tromjesečnog djeteta u Ahmićima, mogu samo da hodaju na prstima i pričaju šaptom u našoj zemlji. Del Vechio, pak, sebi daje za pravo da prijeti procesom „uljuđivanja“ građana BiH koji po njemu imaju pogrešnu vjersku pripadnost ili političke poglede.

O namjerama Hrvatske prema BiH mnogo više od praznih riječi o „podršci na putu euroatlantskih integracija“, govori paradiranje Darija Kordića po Zagrebu i društvu i zagrljaju članova vladajućeg HDZ-a. Ni kada je BiH bila najslabija i najranjivija u svojoj istoriji Hrvatska nije mogla odlučivati o tome kako će naši građani urediti našu državu. Del Vechiu i njegovim šefovima u Zagrebu poručujemo da se bave povampirenjem ustaštva u Hrvatskoj, policijskom i administrativnom represijom nad Srbima kojima je hrvatska država oduzela konstitutivnost, a bošnjačkoj nacionalnoj manjini, recimo, omogući da njihova djeca pohađaju nastavu na maternjem, bosanskom jeziku.

Jučerašnje izjave del Vechia o Izbornom zakonu pokazuju da aparthejd koji HDZ i Dragan Čović zagovaraju i provode ima punu podršku Hrvatske i da se politika segregacije nehrvatske većine u Federaciji BiH vodi pod zastavom Evropske unije. Tišina iz Delegacije Evropske komisije u BiH na užasni govor mržnje koji dolazi iz HDZ-a to vrlo zorno dokazuje. Nažalost, to će biti moguće sve dotle dok državu BiH predstavljaju i u njeno ime govore i odlučuju kukavice i nesposobnjakovići Bakir Izetbegović i Aljoša Čampara. Dopuštati da narod, građane i državu ponižava osoba istorijom ratnih zločina, kriminala i mržnje kao što je Dragan Čović mogu samo oni koji ni sami ne poštuju taj narod, građane i državu. A to su i Izetbegović i Čampara davno pokazali.

 

 

Komentari

komentara