Hoće li Izetbegović raditi svoj posao ili da opet „mirno spavamo“?


Građanski savez (GS) traži ovim putem od predsjednika SDA i člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka, Bakira Izetbegovića i ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoše Čampare da konačno počnu ozbiljno shvatati prijetnje nasiljem, institucionalnim blokadama i narušavanjem mira koje dolaze iz HDZ-a.

GS smatra da Izetbegović pokazuje istu vrsti aljkavosti i nedoraslosti kakvu je pokazao u slučaju održanog referenduma u entitetu Republika Srpska u septembru prošle godine. Ustvari, Izetbegovićevo ponašanje priziva u sjećanje neke druge političare koji su narod u predvečerje pokolja uvjeravali da je za rat potrebno dvoje i da mirno spava.

Mi u GS-u smatramo da odsustvo reakcije iz Izetbegovićevog kabineta i SDA proizlazi iz ne samo manjka lične hrabrosti, nego i iz toga što je vrlo vjerovatno da je postojao nepisani sporazum između njega i Dragana Čovića o podjeli Federacije BiH na dvije izborne jedinice.

Nesumnjivo je, naime, da izmjene Izbornog zakona koje traži HDZ omogućuju ne samo vječnu vladavinu HDZ-u, nego i SDA-u na dijelu zemlje o kojem su u ratu sanjali da će ga „prosperitetno kontrolisati“. Očito je da je SDA ponovo stavila stranku iznad države. Prijetnje HDZ-a i HNS-a nisu stvar folklora, nego jasni planovi čiji je krajnji cilj izazivanje nasilja. HNS je već danas paralegalni i paradržavni organ koji ima vrlo jasne planove o preuzimanju vlasti na dijelu teritorije koji smatraju „hrvatskim“.

Ni Izetbegović ni SDA nisu tražili mandat za kukavičluk koji ispoljavaju, nego su tražili i dobili mandat na platformi „jedinstva i snage“. Stoga je krajnje vrijeme da pokažu da će na eskalaciju odgovoriti primjereno i u skladu sa zakonom zaštititi mir u zemlji i njezin integritet ili da se sklone.

Od ministarstva i ministra unutrašnjih poslova tražimo da se počne miješati u svoj posao: širenje laži, blaćenje, potkazivanje i prisluškivanje političke konkurencije u Sarajevu to nije. Posao Aljoše Čampare je da ozbiljno shvati da postoji očigledan plan HDZ BiH da uz pomoć zvaničnog Zagreba uoči ili nakon Opštih izbora izazove makedonski scenarij uz BiH. Ako Čampara nije dorastao zadatku, neka to javno i otvoreno kaže: naći će se opet neki hajam za njega u Sloveniji.

Komentari

komentara