HDZ uništava Ministarstvo odbrane BiH!


Građanski savez (GS) smatra odluku Vijeća ministara da usvoji predložene izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama kojim se podiže rok službe vojnika sa 35 na 40 godina neinformisanom, neodgovornom i štetnom po Oružane snage BiH. Smatramo da je predloženi zakon ustvari uperen protiv Oružanih snaga i da za cilj ima da Ministarstvo odbrane i OS BiH pretvori još u jedno u nizu javnih preduzeća, preduzeća pod kontrolom Dragana Čovića i HDZ-a.

Za Oružane snage BiH, kao i oružane snage drugih država važe drugačiji standardi službe i važeći zakon je u potpunosti u skladu sa standardima NATO. Produženje vremena službe će nanijeti štetu oružanim snagama i predstavlja još jedan korak HDZ-a u pravcu podrivanja institucionalnih kapaciteta OSBiH. Ne postoji nijedan valjan razlog za predložene izmjene osim u širenju kruga članstva i klijentele stranaka na vlasti koji će se sada moći da „uplate“ za radno mjesto i u Ministarstvu odbrane.

Mnogi zapadni prijatelji Bosne i Hercegovine su uložili značajne resurse u naše Oružane snage, uključujući i u prijem vojnika i oficira i tužno je gledati kako glasovima svojih koalicionih partnera HDZ-u polazi za rukom da u najmanju ruku parališu još jedno državno ministarstvo. Kako stvari stoje, najuspješniji i najveći zapadni doprinos izgradnji države u Bosni i Hercegovini, naime naše Oružane snage, neće razvaliti Milorad Dodik, nego njegov partner Čović.

Sada je jasno da su HDZ i Dragan Čović glavni instrument za ostvarenje ciljeva ruske vanjske politike. Naime, neulazak BiH u NATO i EU je strateški cilj svih koji našoj zemlji žele propast u čemu HDZ i Čović očito prednjače.

Komentari

komentara