Haranga na Suljagića je novo dno SDA


Građanski savez (GS) smatra sramnom i ispod časti posljednju u nizu harangi koju SDA putem svojih medijskih organa, ovaj put magazina Stav vodi protiv članova i aktivista Građanskog saveza. Nije ni prvi ni posljednji put da se SDA-ovi mediji i kabinet Bakira Izetbegovića bave Građanskim savezom, ali ovaj put napadi na predsjednika našeg Političkog savjeta su tako niski i prizemni da moramo javno reagovati. Pisati u novini koja odražava stranačku politiku, što se vidi i po tome što su Stav i Faktor jedina dva medija kojima je Bakir Izetbegović dodijelio novac iz budžetskih rezervi Predsjedništva BiH, da je Suljagić „ustaša“, da koristi Srebrenicu za „političku promociju“, te mu se rugati što je „nervozan“ tokom godišnjice Srebrenice predstavlja potpuno novo dno i Izetbegovića i SDA.

Da cijela stvar bude utoliko sramnija, povod za harangu je promocija Suljagićeve knjige o genocidnoj operaciji u Srebrenici, koja je održana u Zagrebu. Zatucanost, netolerancija i duh posljednjeg napada na Suljagića ne ostavlja nimalo sumnje da bi oni koji stoje iza ove harange radije da ni on nije preživio susret s Mladićem u Potočarima, samo zato što na druge teme iznosi stavove koji su drugačiji i razlikuju se od stavova SDA i Izetbegovića. Ideološka logika i isključivost koja provijava iz posljednjeg napada na njega i na Građanski savez jer on je ovdje važan kao aktivista Građanskog saveza, može se danas naći još samo u dijelovima Sirije koji su pod kontrolom ISIL-a.

Mi u Građanskom savezu smo ponosni što u trenutku kada Dragan Čović i Milorad Dodik usvajaju rasni prijedlog Izbornog zakona i kidišu na Obavještajno-sigurnosnu agenciju, Izetbegović naručuje članke o našim istaknutim aktivistima. Nije nam nimalo drago što i ovo još jednom pokazuje da ni SDA ni Izetbegovića ne zanima Bosna i Hercegovina, nego su primarno zainteresovani za disciplinovanje opozicije u Sarajevu. Njihov jedini problem sa Izbornim zakonom koji je predložio HDZ je što zbog pritiska javnosti ne smiju pristati na njega, iako su ga očito ranije dogovorili i iako predstavlja ostvarenje svih snova SDA: „prosperitetna kontrola“ zemljice Bosne na jednoj četvrtini BiH. To što bi ta teritorija za 10 godina postala nova Palestina, to njih ne zanima: i njihove kao i porodice Arafatovih saradnika svakako ne bi živjele tu.

Ideološki i pravi konvertiti koje SDA podmeće svima nama, zanimljivo je i to kako samo dva medija koje uređuje SDA kancelarije imaju u zgradi BH Telekoma, već decenijama zavode narod na stranputicu. Naši članovi i aktivisti su građani BiH kojima je sloboda govora garantovana Ustavom i od kojih su mnogi to pravo platili vrlo skupo između 1992. i 1995. To što danas SDA-om i Bosnom i Hercegovinom upravljaju ljudi koji su ili tokom tih vremena bili u trezoru Narodne banke ili Srebrenicu nisu umjeli pokazati na mapi ne obavezuje nikoga osim njih.

 

Komentari

komentara