Halid Solaković, kandidat za načelnika Starog Grada: Stvorit ćemo ambijent za privredni razvoj


Predano ću raditi na uspostavljanju jeftine, efikasne, uređene i općine za mlade, kazao je Solaković za Oslobođenje.

U utrci za načelnika sarajevske Općine Stari Grad našao se i Halid Solaković, kojeg je za ovu poziciju na predstojećim lokalnim izborima kandidovao Građanski savez. Kako nam je kazao Solaković, pojava Građanskog saveza na političkoj sceni BiH sa svojim programom dala mu je nadu i podstrek da se ipak može djelovati na rješavanju višedecenijski gomilanih problema. Kompatibilnost njegovih stavova sa programom Građanskog saveza ohrabrila ga je u želji da pokuša dati svoj doprinos, možda, i kroz najtežu ulogu, a to je uloga načelnika općine.

Ambijent

– U fokusu moga interesovanja bit će stvaranje ambijenta za privredni razvoj općine. Kroz izradu raznih projekata, otvaranjem centara za pomoć malim privrednicima, pristup i korištenje EU grantova doći do stranih i domaćih investitora. Predano ću raditi na uspostavljanju jeftine, efikasne, uređene i općine za mlade, uvođenjem EU standarda u rad. U prvom redu ukinuti finansiranje političkih stranaka iz budžeta, racionalizacija i automatizacija općine, smanjenje naknada funkcionerima, uspostava baze podataka imovine općine, općinski stambeni fond za mlade i još mnogo toga, kazao je Solaković.

Prema njegovim riječima, općinsku službu do sada su karakterizirale izražena sporost i zatvorenost u rješavanju svih zahtjeva i problema građana. Uređenjem općine onako kako je on vidi te slabosti bi se otklonile.

Budžet

– Donošenje i raspodjela budžeta jedan je od glavnih zadataka načelnika i općine. To se mora uraditi na najtransparentniji način, kroz javne rasprave i uključivanje građana. Budžet ne smije biti samo socijalni kao da sada, mora biti i razvojni kako bi omogućio privredni razvoj i zapošljavanje. Pomoć ljudima u stanju socijalne potrebe je neophodna, ali ne samo u vidu direktne pomoći već razvijanjem socijalnog poduzetništva, zapošljavanjem tih ljudi, naglasio je Solaković.

Direktan link na članak.

Komentari

komentara