GS poziva Tužilaštvo BiH da pokrene istragu protiv Dragana Čovića za ratni zločin


Građanski savez (GS) poziva ovim putem Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da konačno otvori istragu protiv Dragana Čovića za ratni zločin. Nakon što su objavljeni dokumenti, tačnije Čovićev zahtjev komandi koncentracionog logora Heliodrom da mu „ustupi“ deset nevinih civilnih zatvorenika za prisilni rad u krugu fabrike Soko, čiji je Čović tada bio direktor, krajem prošle godine progovorili su i svjedoci. Razumijemo da je v.d. glavne tužiteljice Gordana Tadić, trenutno više zauzeta nekim auto-mehaničarskim detaljima, ali je profesionalni poraz Tužilaštva BiH da Dragan Čović u godinama koje su iza nas barem nije saslušan za u najmanju ruku saučestvovanje u kršenju prava ili običaja ratovanja.

Građanski savez smatra da je apsolutna sramota da osoba poput Čovića, koji je „naručivao“ ljude zatvorene isključivo zbog svoje vjerske i etničke pripadnosti bude u Predsjedništvu BiH, kao robove, danas tobože pretenduje da zagovara evropske vrijednosti. Čović je o sebi, svojim vrijednostima i HDZ-u rekao sve 1993. godine.

Ako Tužiteljstvo BiH po službenoj dužnosti ne pokrene istragu protiv Čovića, mi iz Građanskog saveza ćemo podnijeti krivičnu prijavu i priložiti sve javno dostupne dokumente i izjave svjedoka, koje trenutno ne vidi jedino patetična, s koca i konopca skupljena gomila karijerista koja sebi tepa da je Tužiteljstvo BiH.

Građanski savez se koristi ovom prilikom da upita Čovićeve koalicione partnere: da li njima pruža ruku kojom je potpisao zahtjev za izvođenje zatvorenika na prisilni rad i kako se tom prilikom osjećaju?

GS ovim putem poziva Bakira Izetbegovića da ne učestvuje u predstojećoj posjeti Kolinde Grabar Kitarović. Grabar-Kitarović je dosad dokazala da Bosnu i Hercegovinu smatra neprijateljem, a njeno većinskog stanovništvo podljudima čija je sudbina da budu ograđeni u bodljikavu žicu dok ih Hrvatska ne emancipuje. Nakon presude haškog tribunala kojom je politika Hrvatske u BiH proglašena zločinačkom, ne postoji nijedan, čak ni formalni razlog, da Izetbegović ugošćava Tuđmana u suknji. Grabar-Kitarović bilo kakvu posjetu Bosni i Hercegovini može početi samo u Dretelju, Ahmićima, Heliodromu, Stupnom dolu izvinjenjem nevinim žrtvama zločinačke politike koju je vodila Republika Hrvatska.

Komentari

komentara