GS Pozdravlja odluku Evropskog suda u korist dr. Ilijaza Pilava


Građanski savez pozdravlja odluku Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, koji je još jednom potvrdio da je važeći Ustav Bosne i Herecegovine, diskriminatorski i rasistički.

Nakon presude u slučaju “Sejdić i Finci”, te slučaja “Zornić”, presuda u korist dr. Ilijaza Pilava u njegovoj tužbi protiv Bosne i Hercegovine, jasno ukazuje na potrebu hitnog započinjanja procesa mijenjanja diskriminatorskog ustava na kojem počiva današnja Bosna i Hercegovina.

Ovo su tri presude koje tačno ukazuju da nacionalne manjine, nacionalno neopredjeljeni građani, ali i pripadnici konstitutivnih naroda, ne mogu upražnjavati osnovno i temeljno ljudsko pravo i civilizacijsku tekovinu savremenih demokratskih društava na teritoriju vlastite zemlje – birati i biti birani!

Građanski savez ovom prilikom želi podvući da su svi tzv. reformski procesi nedovoljni u aspiracijama BiH da postane članica EU dok ne budu riješena osnovna pitanja ljudskih i građanskih prava svih Bosanaca i Hercegovaca, na svakom pedlju ove zemlje.

Nevoljkost, tromost i aljkavost u rješavanju problema, koji su treći put dobili pravni epilog na Evropskom sudu za ljudska prava, samo potvrđuje da trenutno ustavno uređenje Bosne i Hercegovine jedino ide u prilog nacionalnim partijama, koje svoj legitimitet crpe iz rasističkih i dikriminatornih zakonskih odredbi. Nacionalistička vlast je svjesna da usvajanjem savremenog ustava usklađenog sa evropskom pravnom stečevinom gubi mogućnost manipulacije i ekonomskog izrabljivanja “svojih na svome”.

Na koncu, presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Pilav u potpunosti je još jednom pokazala duplo dno politike tzv. nacionalnih partija: ravnopravni su samo oni pripadnici etničkih grupa u Bosni i Hercegovini koji su većina tamo gdje su većina. Oni kojih je manje tamo gdje ih je manje su u najboljem slučaju građani drugog reda i to je poredak koji su zajedno izgradili oni koji za sebe tvrde da predstavljaju upravo njihove kolektivne interese.

http://www.avaz.ba/clanak/240740/gradanski-savez-apelira-na-mijenjanje-ustava-bih?url=clanak/240740/gradanski-savez-apelira-na-mijenjanje-ustava-bih

Komentari

komentara