GS osuđuje fašističko orgijanje u Višegradu


Građanski savez (GS) najoštrije osuđuje, sada već tradicionalno, orgijanje pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu gdje obilježavaju godišnjicu hapšenja ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića.

Izražavamo duboku zabrinutost dramatičnom eskalacijom veličanja fašizma, negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca širom Bosne i Hercegovine. Veličanje ratnih zločinaca, pogotovo u vremenu kada se od ove države očekuje snažno i odlučno opredjeljenje za evropske, demokratske i antifašističke vrijednosti, ne smije se dozvoliti. Zahtijevamo od svih političkih snaga u ovoj zemlji da se okrenu gradnji cjelovite i jedinstvene Bosne i Hercegovine u kojoj nema mjesta veličanju ratnih zločinaca niti za bilo kakve unutarnje podjele na osnovu etničkih, nacionalnih i drugih kriterija.

Želimo upozoriti i na kontinuirano i upornu politiku politiku poricanja ratnih zločina, te historijskog revizionizma. Problem je utoliko veći, kada su u takve procese uključene zvanične institucije i izabrani zvaničnici. Fašistička orgijanja se ne mogu i ne smiju tretirati tek kao okupljanja kulturno-umjetničkih društava. Policija, sudstvo i tužilaštvo su ti koji moraju reagovati na ova dešavanja i to brzo, konkretno i odlučno.

Zahtijevamo od stranaka na vlasti da prestanu sa podgrijavanjem atmosfere straha i mržnje. Vi ste ti koji imate snagu i odgovornost da stanete u kraj povampirenju fašista u Bosni i Hercegovini! Pozivamo nadležne institucije da hitno reaguju, spriječe i onemoguće za ubuduće, sve skupove koji veličaju fašističke pokrete i ideje.

Zahtijevamo da vladajuće strukture zakonski regulišu postojanje svih udruženja koja veličaju fašističke ideje. Apsolutno je neprihvatljivo da takve organizacije uopšte mogu legalno biti registrovane u ovoj zemlji. Antifašističke tekovine ove zemlje ne smiju biti predmet rasprave!

GS poziva sve one koji vole ovu državu da zajedno sa nama stanu u odbranu antifašizma, kao najsvjetlije tekovine Bosne i Hercegovine.

SMRT FAŠIZMU! SLOBODA NARODU!

Komentari

komentara