GS opredjeljen za fer i poštene izbore


Sastanak 11 političkih stranaka. koje ističu svoje snažno opredjeljenje za borbu za fer i poštene izbore održan je jučer  u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Sastanku je prisustvovalo 11 političkih subjekata i to: Socijademokratska partija BiH (SDPBiH), Savez za bolju budućnost (SBB), Partija demokratskog progresa (PDP), Srpska demokratska stranka (SDS), Naša stranka (NS), Demokratska fronta (DF), Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA), Građanski savez (GS), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), Radom za boljitak (RzB) i Hrvatska stranka (HS).

Tema razgovora bili su mogući modeli saradnje u borbi protiv izbornih krađa, zajedničke zakonodavne aktivnosti na izmjeni Izbornog zakona BiH, kao i usaglašavanje stavova o aktuelnim dešavanjima vezanim za izborni proces.

Prisutni predstavnici stranaka su potvrdili opredjeljenje za saradnju radi sprečavanja nepravilnosti  i stvaranja uslova da rezultate izbora kreiraju isključivo birači.

Okupljeni politički subjekti podržali su parlamentarnu raspravu o narušenom povjerenju javnosti i političkih stranaka u izborni proces, te posljednjim aferama vezanim za Centralnu izbornu komisiju.

Zajednička je ocjena da na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini postoje dva bloka, jedan koji se snažno bori protiv izbornih krađa i drugi koji želi spriječiti tu borbu.

Zajedno sa navedenim strankama pozivamo  Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da usvoji izmjene Izbornog zakona koje je već usvojio Predstavnički dom, a koje predviđaju uvođenje skenera glasačkih listića, video nadzor na biračkim mjestima, te dodatnu kontrolu identiteta glasača, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

w3

Komentari

komentara