GS najoštrije osuđuje zahtjev Dragana Čovića za teritorijalnim preustrojem Bosne i Hercegovine i suštinski uvođenje trećeg entiteta


Građanski savez želi ovim putem najoštrije osuditi zahtjev Dragana Čovića za teritorijalnim preustrojem Bosne i Hercegovine i suštinski uvođenje trećeg entiteta. Sada nema nikakve sumnje u koordinaciju politike koju vodi osovina zla Dragan Čović-Milorad Dodik, čiji je cilj konačna i formalna podjela Bosne i Hercegovine.

Zahtjev Dragana Čovića upućen Vijeću za implementaciju mira da podrži uvođenje trećeg entiteta, u trenutku kada režim Milorada Dodika zakazuje referendum, predstavlja posljednji korak u oživljavanju sporazuma Radovan Karadžić-Mate Boban.

Sa žaljenjem moramo konstatovati da su njihovi koalicioni partneri iz SDA i ostatka vladajuće koalicije sve ovo vrijeme omogućavali i saučestvovali u ovakvom razvoju situacije. Njih očito ne zanima Bosna i Hercegovina nego „prosperitetna kontrola“ nad Bošnjacima i dijelom teritorije naše zemlje. Takvo što mogli su uraditi upravo oni lideri i političari u dijelu vladajuće koalicije koji nisu sa ovom zemljom podijelili ništa u najtežem periodu u njenoj istoriji.

Zapanjujuće je da upravo u trenutku kada se naša zemlja suočava sa prijetnjama po suverenitet bez presedana od kraja rata naovamo, SDA i ostatak vladajuće koalicije prave kapitulantske uzmake u vidu tzv. mehanizma koordinacije i smanjenja Oružanih snaga BiH. Institucionalizacija dominacije matematičke manjine i puzajuća demilitarizacija našu zemlju po prvi put u njenoj modernoj istoriji ostavljaju bez ikakvih mogućnosti za ono što slijedi, a to su otvoreni nasrtaji na njen suverenitet i teritorijalni integritet.

Mi u GS-u nemamo dilema o tome koja je Čovićeva i Dodikova vizija Bosne i Hercegovine. Međutim, SDA-ovo i njihovog koalicionog partnera, pregovaranje i popuštanje njihovim politikama sada već počinje da izgleda kao petokolonaško ponašanje. Stoga, Građanski savez želi još jednom pozvati sve naše sugrađane, patriote, sve Bosance i Hercegovce koji ovu zemlju vole bez ostatka da nam se pridruže u jedinstvenom frontu za odbranu naše zemlje od povampirenih karadžić-bobanovskih planova o njenoj podjeli.

Tekst saopštenja preuzmite ovdje.

Komentari

komentara