GS: CIK režira izbornu krađu za račun osovine Dodik – Čović


Građanski savez (GS) smatra da je informacija objavljena u Žurnalu o četiri firme koje kontroliše Milorad Dodik, a koje će štampati glasačke listiće, nakon što je prvobitno potpuno nekažnjeno prošao nestatak 35,8 tona, tj. pola miliona glasačkih listića, nedvosmislen dokaz da je Centralna izborna komisija BiH miloševićevska institucija.

Smatramo da ovakvo djelovanje Centralne izborne komisije nije nikakav propust nego integralni dio Plana B i sabotiranja demokratske volje građana za račun genocidne osovine Dodik – Čović kojoj na sljedećim izborima jedino preostaje da prihvati izbornu pobjedu koju im Centralna izborna komisija BiH već unaprijed servira.

Protiv je svih demokratskih standarda štampanje glasačkih listića povjeriti kompanijama nad kojima poptunu kontrolu vrši režim Milorada Dodika uz pomoć svojih kadrova. Međutim, ono što je prije samo par mjeseci izgledalo nemoguće sada je realnost. Ohrabreni činjenicom da za nestanak izbornog materijala nije krivično odgovarao niko, oni koji trebaju legitimisati izbornu krađu, štampanje glasačkih listića povjeravaju strukturama koje nemaju nikakve dileme s tim da li izbore treba ili ne treba pokrasti. Jedina dilema koju u vezi s tim imaju jeste kako pokrasti što više i što bezbolnije.

Građanski savez još jednom upozorava i poziva na odgovornost predstavnike međunarodne zajednice OHR i OSCE kojima je u obavezi da osiguraju poštenu provedbu izbora. Ukoliko predstavnici međunarodne zajednice smatraju da povjeriti štampanje glasačkih listića kompanijama koje su u tijesnoj vezi sa vlastima nije nedemokratski čin, neka nam navedu slične primjere u državama iz kojih dolaze. Ukoliko sa druge strane takvih primijera nema, a pri tome i dalje nijemo šute, onda moraju otvoreno kazati da izborni proces u Bosni i Hercegovini smatraju cirkusom, a građane Bosne i Hercegovine budalama koje naivno vjeruju u mogućnost promjene vlasti demokratskim putem.

Građansku javnost, medije i dio političkih partija koje izbornu krađu ne smatraju metodom dolaska na vlast pozivamo da zajedno izvršimo demokratski pritisak kako bi pokušali sanirati negativne posljedice očitog kriminala u režiji vlasti i njihovih miloševićevskih institucija. Nažalost zbog nedostatka pažnje javnosti stvari su otišle predaleko, ali svi zajedno imamo u obavezi da pokušamo spasiti ono što se spasiti može.

 

Komentari

komentara