Građanski savez: Proglasit ćemo rat građevinskoj mafiji u Kantonu Sarajevo!


Zatražiti ćemo od nadležnih institucija provođenje detaljne istrage o svim ‘korekcijama’ prostornih planova u Kantonu Sarajevo, koje su naredili općinski načelnici i gradonačelnici u posljednjih 10 godina kroz zloupotrebu ovlaštenja i ‘pravnih praznina’ u ranijim zakonskim rješenjima koja su uređivala ovu oblast.

Povećanje spratnosti objekata, proširenje zgrada, nedovoljno ulaganje u infrastrukturu, prevare u broju stambenih jedinica, manipulacije sa parkingom, terminologijom takozvanih stambeno-poslovnih objekata i kongresnih centara – sve su to teme koje vezujemo za ono što danas možemo otvoreno nazvati ‘građevinskom mafijom’. Ona posebno cvijeta u općinama koje su imale ‘slobodnog prostora’ za novogradnju, uz sve zelene površine koje su dobile novu namjenu uz par potpisa ključnih donosilaca odluka.

Niko nije vodio računa o potrebi novih škola, ambulanti i drugih objekata društve infrastrukture. Istovremeno, građanima se zamazuju oči, pa su se za izmjene regulacionih planova obećavala naknadna ulaganja u zajednicu – samo da takve odluke prođu javne rasprave. Građani su prevareni, a revizije nema.

Mi u GS-u ćemo tražiti da revizije bude i da se utvrdi ko je sve pravio ustupke građevinskoj mafiji, pa makar takva informacija – umjesto u optužnicama Tužilaštva završila samo na stubovima srama posljednje decenije haosa novogradnje u Kantonu Sarajevo.

 

Komentari

komentara