Građanski savez predlaže Gorana Čengića za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva


Kantonalni Odbor Građanskog saveza Bosne i Hercegovine ovim putem želi da upozna javnost da je povodom Javnog poziva o uslovima i načinu predlaganja kandidata za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2018. godini u oblasti sporta i drugim oblastima rada i stvaralaštva predlažio da se Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva postumno dodijeli velikom čovjeku,sportisti i humanisti Goranu Čengiću.

Goran Čengić rođen je 1946. godine u Sarajevu. Bio je istaknuti sarajevski rukometaš rukometnih klubova Bosna, Mlada Bosna, Crvena zvezda i reperezentacije SFRJ.

Uspješnu karijeru rukometaša u kojoj je nizao nagrade prekinula je brutalna agresija na naš grad i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Veliko srce našeg Gorana najbolje opisuje tragedija kada je izgubio život u ljudskoj utakmici prljavoga rata, pokušavajuću da spasi i odbrani komšiju Husniju Ćerimagića od zloglasnog “monstruma sa Grbavice” Veselin Vlahović Batko koji je mučki likvidirao obojicu.

O Goranovom herojstvu govori se u filmu “Znam šta je ofsajd”, ali i u dokumentarcu humanitarne organizacije “Gariwo” – „Pravednik sportskog duha“.

Iako je do sada bilo nekoliko inicijativa gradskih odbornika da Sarajevo trajno obilježi uspomenu na veliko i časno ime Gorana Čengića, glavni grad Bosne i Hercegovine mu se nije odužio i odao zasluženo poštovanje. Sramni potez aktuelnih gradskih i opštinskih čelnika da odbiju incijativu imenovanaja spotrske dvorane na Grbavici po velikom sportisti i heroju grada Sarajeva najzornije pokazuje odnos vlasti prema moralnim gromadama i veličinama kakav je bio Goran Čengić.

Stoga mi u Građanskom savezu smatramo da je najmanje što Grad Sarajevo može učiniti za Gorana Čengića je da mu dodjeli posthumno najveću nagradu Grada Sarajeva kao izraz velike zahvalnosti za sve što je uradio u odbrani građanskog duha kojim je Sarajevo bilo pozanto.

Također želimo naglastitiu da bi Grad Sarajevo na ovaj način pokazao svoju predanost tekovinama narodno-oslobodilačke i antifašističke borbe građana Sarajeva koja ozbiljno urožena davanjem imena školoma po nacističkim i ustaškim kolaboranatima čija imena nisu dostojna da se spominju u istom kontekstu sa imenom velikog Gorana Čengića.

Komentari

komentara