Građanski savez poručuje nasljednicima UZP-a: Čekamo vas!


Povodom otvorene najave nasilnog rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine koja je jučer stigla iz Zagreba i po nalogu Pantovčaka, a iz usta Bože Ljubića predsjednika tzv. Glavnog Vijeća HNS-a, vlade Udruženog zločinačkog poduhvata u sjeni, Građanski savez želi da saopšti sljedeće:

Zagrebačke prijetnje raspadom Bosne i Hercegovine ukoliko bude usvojen prijedlog Zakona o izbornim jednicima i broju mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije, a koju je jučer izrekao Ljubić, na najočitiji način svjedoči svemu onome što mi u Građanskom savezu govorimo posljednjih dvije godine: tzv. HNS u Bosni i Hercegovini sprema nasilje ukoliko se ne pristane na ultimativne zahtjeve politike udruženog zločinačkog poduhvata čiji su nasljednici.

Usvajanje zakona o Izbornim jedinicama i broju mandata stoga nije samo odbacivanje uzpeovskog ultimatuma i nepristajanje na legalizaciju dikatature klijentelističke manjine nad demokratskom većinom nego i demokratska obaveza svih onih koji su Zakon podržali u Predstavničkom domu, da započeti proces dovrše u Domu naroda, kako bi Zakon koji uistinu suzbija mogućnost nametanja aparthejda stupio na snagu.

Uostalom, ne radi se samo o zakonskoj proceduri nego i pitanju digniteta, integriteta, i samopoštovanja. Ukoliko se danas za to propusti prilika to može značiti samo jedno: da su politike koje sebe nazivaju probosanskim pristale na realizaciju plana B Dragana Čovića i prije nego što je njegovo provođenje počelo.

Stoga Građanski savez još jednom poziva SDA i Klub Bošnjaka u parlamentu Federacije BiH da se prestanu izmotavati i da bez daljnjeg odlaganja upute zahtjev za održavanje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj će Zakon o izbornim jednicima i broju mandata biti usvojen.

Nasljednicima udruženog zločinačkog poduhvata u Zagrebu i Grudama u pogledu prijetnji nasiljem i raspadom Bosne i Hercegovine, poručujemo samo jedno: čekamo vas!

 

Komentari

komentara