Građanski savez odgovara HDZ-u: nismo mi izvodili “roblje” na prisilni rad


Građanski savez (GS) sa gnušanjem odbacuje optužbe ekstremno desničarskog i neoustaškog HDZ-a te ovim putem ponavljamo: u istoriji višestranačke demokratije poslije Radovana Karadžića najveći neprijatelj BiH je Dragan Čović.

Mi u GS-u smo slobodni građani BiH i zadržavamo svoje Ustavom garantovano pravo da stvari nazivamo pravim imenom. To što Čović i njegova falanga smatraju da je mjera naših prava njegov tretman naših sugrađana u Heliodromu u ljeto 1993. godine se ispostavlja da je samo njegov problem.

Mi u GS-u za razliku od Čovića nismo i nećemo veličati pravosnažno osuđene masovne ubice i djecoubice iz Ahmića. Mi iz GS-a ne prijetimo institucionalnim i organizovanim nasiljem građanima Bosne i Hercegovine

Govor mržnje je ustvari Čovićeva izjava da je građanska većina u ovoj zemlji islamska većina, a građanska država – islamska država. I Čović i HDZ imaju istoriju organizovnog i masovnog, vjerski, nacionalno i etnički motiviranog nasilja i u ovom trenutku uz režim Milorada Dodika predstavljaju najveću prijetnju miru u BiH i regionu.

GS godinama jasno i glasno upozorava na opasnost normalizacije ustaštva u našoj zemlji, te stoga zvaničnike HDZ-a upućujemo i na jučerašnju vijest Associated Press koji njihovu ideološku poglavnicu Kolindu Grabar Kitarović karakteriše kao zvijezdu ekstremnih desničarskih i neofašističkih krugova u zemlji.

Mi u GS-u ovim putem želimo poručiti Čoviću da kada bude kupio prnje iz Predsjedništva BiH ove godine, u pakovanju zatraži pomoć urednika i redakcije opskurnih rasističkih megafona u njegovoj službi: njihovo škriparenje će ga koštati i mjesta u Predsjedništvu i Izbornog zakona.

Na koncu, GS se koristi ovom prilikom da pozdravi zajednički prijedlog probosanskih stranaka za izmjene Izbornog zakona koji podrazumijeva uklanjanje ustavno-pravne asimetrije u položaju Doma naroda u FBiH i Vijeća naroda u RS. GS je duh toga prijedloga javno podržao i prošle godine i uvjereni smo da to rješava presudu Ustavnog suda u tzc. predmetu Ljubić i omogućava efikasno funkcionisanje entiteta FBiH.

 

Komentari

komentara