Građanski savez za privođenje organizatora referenduma u RS-u, u suprotnom, za proteste


Građanski savez poziva glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića da SIPA privede odgovorne za organizaciju referenduma najavljenog za 25. septembar u Republici Srpskoj, prenosi Oslobođenje.

To je na pres-konferenciji Građanskog saveza izjavio pedsjednik Reuf Bajrović, dodavši da je najavljeni referendum antidejtonski čin i najozbiljniji pokušaj podjele Bosne i Hercegovine nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Podsjetio je da jučer nije održana sjednica Vijeća za implementaciju mira, u čemu Bajrović vidi da je međunarodna zajednica nespremna usprotiviti se odluci o referendumu.

U takvom držanju međunarodnih partnera te ukoliko izostane i pravi odgovor institucija sistema, Građanski savez će pozvati opoziciju i sve druge koji žele na održavanje građanskih demonstracija protiv referenduma.

Na novinarsko pitanje ne podsjeća li to na događaje s početka devedesetih godina proteklog stoljeća koji su prethodili ratu u zemlji, odgovorio je da ne.

– Ne, tada je bila drugačija situacija – rekao je Bajrović i dodao da je i sam bio učesnik protesta građana u Sarajevu održanih neposredno uoči razbuktavanja rata.

Kad je riječ o eventualnoj reakciji u sadašnjoj situaciji, Građanski savez, kad spominje poziv opoziciji, naročito misli na Socijaldemokratsku partiju BiH i Demokratsku frontu, kazao je.

Direktan link na članak.

Komentari

komentara