Građanski savez: školu u Dobroševićima nazvati Mihajlo Petrović, a ne Mustafa Busuladžić


GS poziva Skupštinu Kantona Sarajevo da odbaci prijedlog SDA da na danas zakazanoj sjednici ponovo pokuša osnovnoj školi u Dobroševićima dati ime po nacističkom kolaboracionisti Mustafi Busuladžiću.

Naime, na za danas zakazanoj 21. sjednici, kao 6. tačka dnevnog reda uvrštena je promjena imena škole. Mi u GS-u smatramo da je to novi pokušaj SDA da, nakon izgubljene Srebrenice i Stoca koji čeka da bude izgubljen, u Sarajevu disciplinuje nebošnjake, Bosance, Bošnjake antifašiste. Nema sumnje, naime, da SDA više ne zanima Bosna i Hercegovina od Drine do Une, nego država po njihovoj mjeri između Tuzle, Sarajeva i Zenice.

GS želi stoga pozvati sve poslanike u kantonalnoj skupštini koji nisu članovi SDA da pošalju poruku da fašizam nikad nije bio niti će biti vrijednost koja se poštuje u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini. Zahtjevamo od poslanika SDP-a, DF-a, SBB-a, Kluba nezavisnih poslanika da odbiju ovaj prijedlog i pokrenu inicijativu da se škola u Dobroševićima nazove po istinskom bosanskom heroju, majoru Mihajlu Petroviću.

Major ARBiH Mihajlo Petrović dao je svoj život na jučerašnji dan, 25. oktobra 1992. godine i smatramo da je imenovanje škole po njemu mala gesta kojom se zahvalni narod i zemlja mogu odužiti heroju. Za razliku od Busuladžića, koji nije bio ni Bošnjak ni Bosanac, nego Hrvat islamske vjere, major Petrović dao je svoj život za odbranu Bosne i Hercegovine po mjeri svih njenih građana. Mi u GS-u cijenimo da su to vrijednosti koje treba da zavještamo pokoljenjima koja dolaze.

Na koncu, smatramo da je potpuno nebitno ko će formalno inicirati prijedlog. U ovom slučaju, kao društvo moramo povući crvenu liniju i pokazati da su neonacizam, kolaboracionizam i veličanje zločina i zločinaca jer su najbolji sinovi ove zemlje dva puta u pedeset godina ginuli u borbi protiv te pošasti.

Komentari

komentara