Građanski savez se odriče budžetskih sredstava za finansiranje stranaka


Danas je na Gradskom trgu u Bihaću Građanski savez Bihać održao konferenciju za medije na kojoj su uputili javnost sa namjerom da se odreknu primanja iz gradskog Bužeta koja im pripadaju sukladno Zakonu o financiranju političkih subjekata.

– Odlučili smo da se unaprijed odreknemo sredstava koja nam kao parlamentarnoj stranci pripadaju iz Budžeta grada Bihaća za finansiranje političkih stranaka. Dakle, Građanski savez ovim putem izjavljuje da će se odreći tih sredstava. Prije svega jer smatramo da nije korektno da političke stranke imaju zagarantovana sredstva koja dobivaju iz Budžeta, dok su izdvajanja za javne kuhinje ili druge slične institucije znatno manja i nisu garantovana. Mi nismo u mogućnosti da mijenjamo Zakone na višim nivoima, ali se možemo za to zalagati, odreći se tog novca  i pozvati druge političke stranke da se povedu za ovim primjerom, naveli su čelnici Građanskog saveza na današnjoj press konferenciji.

Iz Građanskog saveza navode da će sredstva koja im kao parlamentarnoj stranci pripadaju iz Budžeta Grada Bihaća za 2017. godinu preusmjeriti u rad javnih kuhinja koje egzistiraju na području Grada, dok će svake naredne godine tekućeg mandata odlučiti gdje će preusmjeriti ta sredstva.

Prema onom što je rečeno na današnjoj press konferenciji, političke stranke u Bihaću su u ranijim godinama dobivale oko 100.000 KM budžetskih sredstava u ukupnom iznosu, a ta sredstva su se raspoređivala na stranke koje participiraju u Gradskom vijeću prema Odluci o finansiranju političkih stranaka.

– U ovom trenutku ne znamo tačan iznos sredstava koja nam pripadaju jer još nije donešen Budžet za 2017. godinu. Ukoliko sredstva budu planirana u iznosu od 100.000 KM, kao i ranijih godina, Građanskom savezu pripast će oko 15.000 KM godišnje koje ćemo ove godine preusmjeriti u javne kuhunje. U biti, koliki god bio iznos sredstava koji nam pripadne, mi ćemo ga preusmjeriti u kompletnom iznosu, istakli su.

– Za rad naših organizacija-stranaka dovoljna su sredstva koja skupimo od članarima i dobrovoljnih priloga. Želimo gajiti uvjerenja da će ovaj način razmišljanja postati standard u našem gradu i državi i da će se i naše ostale politčke stranke povesti našim primjerom te se odreći primanja koja im pripadaju kako bi zajedno relaksirali budžet ili pomogli javnim kuhinjama i drugim važnijim  projektima u našoj zajednici, smatraju u Građanskom savezu.

Direktan link na članak.

 

Komentari

komentara