Građanski savez poziva Tužilaštvo BiH da naredi privođenje Dodika, Karana i drugih članova Komisije


Građanski savez pozdravlja odluku Ustavnog suda BiH da odbije zahtjev entitetske skupštine RS-a za reviziju odluke o tzv. Danu republike, navodi se u Oslobođenju.

Ako je ikada i bilo, od danas nema sumnje u dvije stvari: da je neustavan 9. januar, odnosno da je protivustavan i protivzakonit referendum koji režim Milorada Dodika planira održati 25. septembra.

Mi u GS-u želimo ovim putem pozvati i ostale organe vlasti, od Predsjedništva, preko Vijeća ministara, pa sve do federalnih i kantonalnih vlasti da pod hitno poduzmu sve zakonske mjere za zaštitu ustavnosti, zakonitosti, suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine.

Građanski savez poziva glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića da konačno postupi po krivičnoj prijavi koju je predsjednik GS-a Reuf Bajrović podnio protiv Milorada Dodika, te predsjednika i članova tzv. Komisije za referendum entiteta RS. Nakon odluke Ustavnog suda ne postoji nijedan izgovor ili razlog da Salihović ne naredi privođenje Dodika, Siniše Karana i drugih članova komisije.

Na kraju, Građanski savez želi još jednom traži od stranaka na vlasti, ponajprije Bakira Izetbegovića i SDA, da predoče javnosti šta namjeravaju preduzeti da bi spriječili održavanje referenduma, odnosno koji su to koraci koje planiraju napraviti na poništavanju njegovih posljedica. Ukoliko sami za to nisu sposobni, onda je njihova dužnost da iniciraju uspostavu svebosanske političke platforme sa ciljem spriječavanja referenduma, navodi se u saopštenju Građanskog saveza.

Direktan link na članak.

Komentari

komentara