Građanski savez pozdravlja suspenziju Gorana Salihovića


Građanski savez pozdravlja odluku Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća da suspenduje Glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića. Podsjećamo javnost da je Salihović mjesec i po dana odbijao da otvori istragu protiv Milorada Dodika i tzv. Komisije za referendum entiteta RS nakon krivične prijave koju je protiv njih podnio Reuf Bajrović.

GS ovu odluku smatra pobjedom institucija BiH i prijeko potrebnim početkom obračuna sa korupcijom u bosanskohercegovačkom pravosuđu. Smatramo da je svojim nečinjenjem od trenutka raspisivanja pa do održavanja referenduma Salihović postao saučesnik u jednom od najozbiljnijih pokušaja podjele BiH poslije rata.

Od Tužiteljstva BiH očekujemo da okonča istragu protiv organizatora protivustavnog i nezakonitog referenduma u entitetu RS i naredi privođenje Dodika, Siniše Karana i drugih učesnika i organizatora protivustavnog referenduma. Ovo je krajnji test institucija BiH: ili će pokazati da su u stanju provoditi zakone i osigurati vladavinu prava ili će u pitanje doći i samo postojanje naše države.

Komentari

komentara