Građanski savez o alternativi trenutnom stanju


Građanski savez, kao nova politička stranka na prethodnim lokalnim izborima ostvarila je zapažene rezultate. To se naročito odnosi na Bihać, u kojem je njihov kandidat Šuhret Fazlić postao gradonačelnik.

Stranke lijevog centra, odnosno one koje su suprotne dominantnom desnom bloku, moraju raditi skupa i biti alternativa trenutnom stanju. Njima pripada i Građanski savez. Međutim, mora postojati vizija zajedničkog djelovanja na političkoj sceni.

«Logično je da se pokuša nešto napraviti, pokušamo okupti, ali puki skup stranaka neće donijeti ništa novo. Važno je da uradimo kao što ćemo u Bihaću – radikalan rez, da potpuno promijenimo politiku. To je naš cilj», kazao je Reuf Bajrović, predsjednik Građanskog saveza

U Bihaću je Građanski savez ostvario najzapaženiji rezultat nakon lokalnih izbora. Osvojili su mjesto gradonačelnika i druga su stranka po broju osvojenih mandata u Općinskom vijeću.

Novoizabrani gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić poručio je kako je cilj da se u Bihaću stvori jedna povoljna klima, i u ekonomskom i u duhovnom smislu, i da se pokrene jedan razvojni ciklus da taj grad za 10 godina dođe do 100.000 stanovnika.

Nakon što su probosanske stranke izgubile načelničko mjesto u Srebrenici, direktor Političkog savjeta GS-a Emir Suljagić ističe da žalbe neće donijeti nikakvo rješenje i da pitanje povratka i registrancije birača mora postati nadstranačko pitanje: «Ovo je trenutak da se, uz učešće SDA, izvrši rekalibracija politike povratka i da se to izvadi iz ruku stranaka postane – jer očito je da, kada bilo koja stranka ima monopol nad tom temom, rezultat je poraz».

Glavnu riječ, kao i uvijek, imat će građani svojim opredjeljivanjem kojoj političkoj opciji će dati svoje povjerenje i glas na narednim općim izborima 2018. godine.

Video prilog pogledajte ovdje.

federalna.ba

Komentari

komentara