Građanski savez (GS) predstavio novoizabrane zvaničnike


Predstavljajući članove GS-a izabrane u izvršnu i zakonodavnu vlast na lokalnom nivou, predsjednik GS-a Reuf Bajrović je izrazio zadovoljstvo postignutim izbornim rezultatima. Iako postoji tek od maja, GS je danas jedna od samo dvije stranke građanske orijentacije koja ima poziciju gradonačelnika, naglasio je on.

Bajrović je izrazio spremnost GS-a na saradnju sa strankama sličnog profila, podsjetivši na to da u sarajevskim općinama Centar i Novo Sarajevo nije moguće formirati nenacionalističku većinu bez GS-a. Naglasio je međutim da saradnja sa ostalim strankama slične orijentacije zavisi najprije od toga koliko su te stranke spremne da radikalno idu u obračun sa lošom politikom i korupcijom koja je prisutna na svim nivoima vlasti.

“Ne može se trvrditi da ste opozicija i pomalo napadati SDA, HDZ i SNSD, a onda u ključnom trenutku dati podršku katastrofalnim zakonskim rješenjima koji dovode do smanjenja zaposlenosti i novih nameta na privredu,” rekao je Bajrović, pozivajući potencijalne koalicione partnere da kao jednu od prvih mjera usvoje reformu finansiranja političkih stranaka na lokalnom nivou.

Novoizabrani gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić zahvalio se glasačima, te im poručio da će svojim radom pokazati kako se politika u BiH može voditi drugačije, te da će ići u pravcu smanjenja administracije.

Odgovarajući na pitanje novinara, predsjednik Političkog savjeta Emir Suljagić pozvao je rukovodstvo SDA da se suoči s odgovornošću za izborni rezultat u Srebrenici, gdje je za načelnika pobijedio negator genocida i gdje u posljednjih nekoliko dana već jasno vidimo posljedice njegove politike.

GS je na konferenciji predstavio svoje članove izabrane u općinska vijeća u Bihaću, Ilijašu, Starom Gradu, Centru i Novom Sarajevu.

Komentari

komentara