Građanski savez (GS) osuđuje neprimjerene izjave potpredsjednika SDA i ministra Edina Ramića


GS osuđuje prizemne izjave potpredsjednika SDA i ministra za izbjegla i raseljena lica u Vladi FBiH u kojima preživjele genocida u istočnoj Bosni proglašava parazitima. Prijeteći neistomišljenicima, Ramić je u intervjuu jednom lokalnom radiju u Kalesiji rekao kako će povratnicima koji žive u statusu “raseljenih osoba, da li je to status povratnika, da li je to status šehidske porodice, porodice poginulog borca, ranjenika” pomoć na koju su dosad mogli računati iz FBiH biti umanjena ili uskraćena.

SDA preživjele genocida očito više ne smatra dostojnim državne pomoći, a novac poreskih obaveznika radije će potrošiti, na primjer, na primanja ministra Ramića koji u svom životu barem legalno nije zaradio nijednu marku izvan budžeta.

Dalje, potpredsjednik SDA ismijava borbu roditelja iz Vrbanjaca i Konjević polja za pravo njihove djece da uče bosanski jezik i tvrdi da se radi o “akciji koju planiraju ljudi koji nemaju kapacitet”, koji su samo htjeli podići “medijsku prašinu” i to još najvjerovatnije na nagovor “obavještajnih centara” iz Srbije.

GS smatra da je nedopustivo da neko ko obavlja javnu funkciju ovako otvoreno podriva pravo građana nesrpske nacionalnosti na obrazovanje na maternjem jeziku. Stoga pozivamo SDA i Bakira Izetbegovića čiji je Ramić bio lični izbor da se javno ograde od njegovih izjava.

Mi u GS-u ovim putem pozivamo i udruženja preživjelih žrtava rata, boračka udruženja i udruženja majki, ukoliko vjerodostojno predstavljaju žrtve genocida, da reaguju na Ramićeve uvrede.

Smatramo, za razliku od Ramića i SDA, da istočne granice BiH moraju ostati na Drini, a ne u Kalesiji. Nažalost, i Ramićeve izjave još jednom dokazuju da je patriotizam SDA obična laž i da je ta stranka integralni dio nastojanja da se Bosna i Hercegovina i zvanično podijeli.

Komentari

komentara