GS i LDS postaće jedan politički subjekt na kongresu u septembru ove godine.


Građanski savez (GS) i Liberalno demokratska stranka (LDS) postaće jedan politički subjekt na kongresu u septembru ove godine.

Predsjednik GS-a Reuf Bajrović je rekao kako je ujedinjenje dvije stranke presedan na političkoj sceni, jer ozbiljnog ukrupnjavanja stranaka u BiH nije bilo već 15 godina, a ciljevi nam ostaju isti – jednakost svih na čitavom teritoriju BiH, obračun sa sadašnjom vlasti, ukrupnjavanje članstva i uključivanje mladih.


Predsjednik LDS-a Amir Husarić rekao je da će nakon kongresa ujedinjenja biti upućena aplikacija Evropskoji asocijaciji liberala i demokrata (ALDE), te da postoje uvjerenja za punopravno članstvo u ALDE iz kruga prijetelja ALDE-a.
Istakao je da će GS i LDS kao jedan politički subjekt nastaviti saradnju sa svim liberalima u regionu, posebice sa LDP Čedomira Jovanovića i Liberalima Crne Gore koji su imali važan uticaj na proces uključenja Crne Gore u NATO savez.

Direktor Političkog savjeta GS-a Emir Suljagić naglasio je da se ovo spajanje dviju političkih stranaka dešava u jako dramatičnom trenutku za BiH jer Vlada FBiH 20 dana ne može da riješi problem boraca, a redovi mladih koji žele otići pred stranim ambasadama rastu.
“Zemlja više nema vremena za čekanje, za egomaniju”, rekao je Emir Suljagić.

Komentari

komentara