Građanski savez čestita svim građanima Sarajeva na hrabrosti, integritetu i otvorenosti koji nemaju oni koji vode Kanton


Građanski savez ovim putem čestita svim građanima Sarajeva na hrabrosti, integritetu i otvorenosti koji nemaju oni koji vode Kanton. Oštro osuđujemo otvoreni pritisak vlasti i kantonalnog premijera Elmedina Konakovića na teatarski festival MESS. Umjesto prijetnji discipliniranjem menadžmenta festivala zvaničnici SDA su trebali stati u zaštitu svih onih koji su zbog korištenja prava na slobodu govora bili žrtve prijetnji nasiljem.

Pokušaji dijela političke javnosti da izjednači slobodu govora sa prijetnjama nasiljem su već viđeni 2011. godine kada je građanima prijećeno tzv. “Sarajevskim proljećem”.

Prijetnje cenzurom, pak, možda imaju mjesta u represivnim režimima na Bliskom istoku, ali im sasvim sigurno nije mjesto u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Pravo na slobodu izražavanja je neotuđivo i neizostavan je dio evropske istorije i tradicije od renesanse. Nasilje kao odgovor na mišljenje nije legitimno niti legalno nigdje osim u diktaturama.

Građanski savez istovremeno želi preporučiti prvacima SDA da višak revnosti počnu trošiti tamo gdje za to ima mjesta i potrebe. Disciplinirati građane Sarajeva, a šutiti na četničko divljanje u Srebrenici i fašističke represalije u Stocu je zapravo prava mjera i pravo lice SDA.

Komentari

komentara