Građanski savez Bihać: Fadile, ispravi višegodišnju nepravdu prema Krajini


– Odluka Vlade FBiH da od dobiti od oko 209 miliona KM investicija, od čega je 107 miliona iz klirinškog duga, a ostalo iz akumulirane dobiti BH Telecoma, JP EP HZ HB, Međunarodnog aerodroma Sarajevo te JP EP BiH, uloži u infrastrukturne projekte širom FBiH, osim u Krajini, u ovom dijelu Bosne i Hercegovine više nikoga ne čudi, navode na početku saopštenja iz Gradskog odbora Građanskog saveza Bihać.

Kako kažu, naslušali su se Krajišnici praznih obećanja i nagledali političkih lidera koji u skupocjenim automobilima, veoma brzo i bahato stižu iz Sarajeva do Unsko-sanskog kantona. Te posjete uvijek su značile i ova obećanja, navode, te dodaju:

– Pri posljednjoj posjeti premijera Federacije BiH Fadila Novalića Bihaću, rečeno je da je Vlada FBIH iz kredita EBRD-a osigurala pare za izgradnju zaobilaznica Bihać i Cazin i projekt brze ceste Bihać-Bosanska Krupa, a potom je došao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i rekao da su ti projekti stopirani jer nisu usvojene Izmjene i dopune Zakona o akcizama.

Iz GS-a Bihać ističu da su znali građani Krajine da je obećanje ludom radovanje, pa ništa drugo nisu ni očekivali. Preko 20 godina Krajišnici čekaju brzu, ili bilo kakvu bolju, cestu prema glavnom gradu svoje države.

– Čekaju krajišnici i lokalne brze ceste, zaobilaznice, devijacije, kružne tokove, mostove, ali dobivaju samo obećanja. Jasno je Krajišnicima i da će izgradnja ceste Lašva-Nević polje ubrzati njihov put ka Sarajevu, ali i dalje ostaje gorčina uzrokovana činjenicom da se u valu gradnje širom BiH, na teritoriji USK-a opet neće graditi ništa, da je prioritet uvijek neko drugi, te da su krajišnici, eto, krivi sami sebi jer neki od krajiških poslanika nisu glasali za izmjene Zakona o akcizama, kažu iz ove stranke, te ističu premijerove riječi:

– “Krajina ostaje jedan od naših prioriteta i radit ćemo na tome da višegodišnja nepravda prema ovom djelu BiH konačno bude ispravljena”, rekao je Novalić za medije i time potvrdio odnos zvaničnog Sarajeva i stranke kojoj pripada prema ovom kraju BiH, u kojem za 20 godina svoje vladavine nisu napravili apsulutno ništa.

Građanski savez Bihać želi da skrene pažnju federalnim vlastima i premijeru Novaliću da su krajišnici tolerantni ali ne i glupi, da i krajišnici decenijama plaćaju raznorazne namete i poreze kojima pune federalne budžete i fondove, a da im se od toga ne vraća ništa, da uslovljavanje gradnje cestovne infrastrukture na teritoriji USK-a ne može i ne smije biti vezano isključivo za akcize, te da je sramotna i tužna činjenica od 209 miliona KM klirinškog duga i akumulirane dobiti nema niti jedne KM za Krajinu.

Također, ovim putem pozivaju premijera Fadila Novalića da odmah ispravi višegodišnju nepravdu koja se čini prema ovom kraju BiH, na način da od postojećih para klirinškog duga i akumulirane dobiti javnih preduzeća napravi puteve u Krajini, a od akciza negdje drugdje.

– Nadalje pozivamo sve krajiške predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH da postanu još glasniji u odbrani interesa onih koji su ih izabrali, a predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona da narod i državu stave ispred stranke, da prestanu biti klimoglavci i poslušnici sarajevskih političkih elita i da konačno stanu u zaštitu prava i interesa Krajine i Krajišnika., zaključili su u saopštenju iz Građanskog saveza Bihać.

Direktan link na članak.

www.oslobodjenje.ba

Komentari

komentara