Godišnja press konferencija Građanskog saveza KS


Godišnja press konferencija Građanskog saveza, održana danas u prostorijama stranke sa početkom u 12,00 sati, bila je većim dijelom posvećena stanju u Kantonu Sarajevo. Kako je rekao potpredsjednik stranke prof. dr. Samir Arnautović, Sarajevo nije samo “kantonalna zajednica“, kako je očigledno vidi Vlada KS, nego i glavni grad Bosne i Hercegovine.

Danas Sarajevo na sve liči, izuzev na glavni grad jedne evropske države. Isključivi krivac za takvo stanje je vlast koju čine SDA i SBB, ali i opozicija koja je u nevjerovatnoj simbiozi sa najgorom vlašću u povijesti naše zemlje.

Da je to tako, može se vidjeti već po osnovnim stvarima vezanim za kvalitet života. Javni gradski saobraćaj ne funkcionira, grad je zapušten i prljav, isključenja vode su i dalje svakodnevnost sarajlija, zagađenje zraka ovisi samo i isključivo od meteoroloških prilika jer Vlada KS nije ništa učinila da se stanje popravi, sigurnost građana je stvar volje kriminalaca i vlast ništa ne čini da se stanje popravi.

Porazno je da se članovi Vlade KS javno hvale prijateljstvom sa “licima sa potjernica“. Na sve to opozicija uopće ne reagira, ne kritikuje vlast i ne daje prijedloge za rješenja.

Evidentni raspad zdravstvenog sustava, ne zabrinjava ni vlast ni opoziciju. Premijer se hvali povečanjima plaća ljekarima, a zaboravlja reći da su ljekari u Sarajevu najbjednije plaćeni u cijeloj Evropi, naravno izuzimajući samo druge krajeve BiH u kojim su etničke politike na vlasti. Obrazovanje je doslovno uništeno, a pored aktuelne vlasti u uništavanju obrazovanja su svesrdno sudjelovali i danas istaknuti članovi opozicionih stranaka SDP i NS.

U kulturnom smislu Sarajevo nije nikada bilo u goroj situaciji. Građani Sarajeva ozbiljne kulturne događaje međunarodnog značaja mogu vidjeti samo na televiziji, a o nekada redovnim koncertima svjetskih imena i ozbiljnim predstavama u Narodnom pozorištu danas mogu samo sanjati.

Arnautović je istakao da za ovakvo stanje svu odgovornost ne može snositi samo vlast, nego i opozicija. Ne postoji niti jedna ozbiljna skupštinska inicijativa opozicije, oko koje su se mogle okupiti sve građanske stranke i sa jasnim usmjerenjima artikulirati svoje zajedničko djelovanje. Umjesto toga, tek rijetko su se pojavljivala slabašna saopćenja u kojima je vlast kurtoazno kritikovana. Interesi pojedinaca u opoziciji danas su, očigledno, dobro zadovoljeni od strane vladajućih SDA i SBB i oni nemaju potrebe djelovati u pravcu promjene stanja u glavnom gradu BiH.

Godina koju u nedjelju dočekujemo, izborna je godina. Iz Građanskog saveza poručuju građanima da su oni jedina snaga koja može promijeniti sadašnje očajno stanje u kojem se Sarajevo nalazi. Zato uz novogodišnje čestitke, poručuju građanima da izađu na izbore.

Komentari

komentara