Fazlagić: Nikšić i Kojović pozivali na traženje najmanjeg zajedničkog imenitelja sa Mijom Jelićem


Predsjednik Građanskog saveza (GS) Muhamed Fazlagić osudio je čin odlikovanja Zlatana Mije Jelića koji je optužen za ratne zločine, a kojemu je nagradu dodijelio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.
Zlatan Mijo Jelić sastavni je dio Udruženog zločinačkog poduhvata za koji je Haški tribunal izrekao pravosnažne presude Slobodanu Praljku, Jadranku Prliću i ostalima, stoga je odlikovanje Jelića uvreda za sve žrtve UZP-a poduzetog protiv države BiH.
Međutim, na političkoj sceni Bosne i Hercegovine postoje i takvi političari poput Nermina Nikšića i Predraga Kojovića koji su ne tako davno pozivali na traženje najmanjeg zajedničkog imenitelja sa ljudima poput Jelića.
Neki od njihovih sljedbenika braneći tu strategiju pokušaja pregovora oko sudski utvrđenih činjenica, otišli su i korak dalje pa su  tvrdili kako se moraju zaboravit navodni ” mitovi o čistoći borbe Armije Republike Bosne i Hercegovine”, te pokušavali izjednačiti agresora i branioce države BiH.
Takvi pozivi i takva interpretacija agresije na državu Bosnu i Hercegovinu opasnija je od Milanovićevog odlikovanja Jeliću. Vjerujem da će članstvo SDP-a i Naše stranke, a posebno članstvo SDP-a koji je nekada bio i lijeva i patriotska partija, pronaći načina da se distancira od Nikšićevih i Kojovićevih suludih ideja o pregovaranju oko pravosnažno utvrđenih sudskih činjenica.

Komentari

komentara