Emir Suljagić o gubitku Srebrenice


Gubitak načelničkog mjesta u Srebrenici nije gubitak samo Srebrenice i samo za Srebrenicu, to je gubitak slamčice na koju su disale sve povratničke zajednice u dolini Drine, od Zvornika skoro od Višegrada, kazao je za TV1 Emir Suljagić, član Građanskog saveza BiH, komentarišući rezultat lokalnih izbora u Srebrenici, a prenose Vijesti.ba.

“Poprilično sam iznenađen i šokiran činjenicom da oni koji su mogli i trebali, oni koji su dobili mandat naroda, nisu pokazali nikakvo zanimanje da poduzmu korake i potrebne mjere da se ovo spriječi”, upozorio je on.

Biće, kaže, vremena i za teške i za krupne riječi.

“U ovom trenutku najvažnije je da mi koji se smatramo zagovornicima probosanske politike budemo strpljivi, da ljudima koji žive u Srebrenici i okolini Srebrenice, te ljudima koji žive u drugim povratničkim mjestima u dolini Drine pošaljemo poruku da smo uz njih, da ne treba da strahuju”, poručio je Suljagić.

Biće, kaže, i vremena da se ispostavlja odgovornost, iako je sasvim jasno na kome odgovornost leži.

“Sasvim jasno možemo reći da odgovornost leži na rukovodstvu SDA i na njenom lideru. Apsolutno nema nikakve sumnje u to”, kategoričan je Suljagić.

“Znam da su svi koji su trebali da znaju za to bili upozoreni na vrijeme, znam da im je predočeno šta treba uraditi da bi se spriječio ovakva ishod i znam da su sa posvemašnjom nezainteresovanošću odbili da učine bilo šta od toga što im je bilo predloženo”, upozorava dalje član Građanskog saveza BiH.

Sada je, dodaje, najvažnije sačuvati mir i svim nesrbima koji žive u dolini Drine poslati poruku da će Sarajevo paziti na njih.

“Siguran sam da se Bakiru Izetbegoviću omakla izjava da je sarajevska opština Centar važnija od deset drugih opština. Uvjeren sam u to. Siguran sam da Izetbegović ne može ni pomisliti da je Centar važnija opština od Srebrenice”, istakao je Suljagić.

On upozorava da novi načelnik Srebrenice nije ostavio nikakve sumnje kada su u pitanju njegovi svjetonadzori.

“Čovjek je tvrdokorni nacionalista. Svi sada moramo sjesti za sto i usvojiti zajednički imenitelj, odnosno temeljni konsenzus toga šta je politika kada je riječ o 100.000 do 150.000 građana nesrpske nacionalnosti koji danas žive u RS, a koji u ovom trenutku nemaju nikakvo političko predstavljanje u tom entitetu, ni na jednom nivou”, zaključio je Suljagić u izjavi za TV1.

Direktan link na članak.

Komentari

komentara