Elma Karišik: Tražim, zahtijevam i molim da se hitno reaguje: To su naša djeca!


Ne mogu da ostanem nijema na ono što se dešava u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Ne mogu. Kao građanka, kao majka zgrožena sam i šokirana ophođenjem sa djecom u Zavodu. Način na koji se odnosimo prema slabima i nemoćnima govori najviše o našem društvu i nama samima.

Neću da se pomirim sa sistemom u kojem niko ne snosi odgovornost za svoje činjenje i nečinjenje. Direktor zavoda već mjesecima ukazuje na užasno stanje i nepravilnosti u Zavodu, ali prave reakcije vlasti nema. Valjda ovaj užasan tretman jedne od najranjivijih kategorija našeg društva nije visoko na listi prioriteta pa se ni Odbor za rad i socijalnu zaštitu Predstavničkog doma PFBiH nije mogao sastati i razmatrati stanje u ovom zavodu. Naime nije bilo kvoruma. Valjda su imali preča posla. Ionako se ti odbori i komisije sastaju samo onako reda radi, na dan održavanja sjednice po pola sata da bi naši cijenjeni parlamentarci mogli uživati u svom odlično plaćenom neradu do sljedećeg zasjedanja parlamenta. Ako mene pitate, kad te komisije i odbori postoje i sastaju se samo reda radi i onako usput, onda ih je bolje ukinuti, jer ovo je izrugivanje demokratiji.

Tražim, zahtijevam i molim da se hitno reaguje. Tužilaštvo mora otvoriti istragu, upravni i nadzorni odbori hitno biti smijenjeni, a Vlada iz rezervi obezbijediti hitno sredstva za sanaciju objekata te obezbijediti u saradnji sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu i drugim zdravstvenim institucijama stručan kadar koji će u ovom momentu preuzeti na sebe rad sa štićenicima Zavoda i obezbijediti im tretman dostojan ljudskog bića. Apsolutno mi je neshvatljivo da nadležni Ministar još uvijek nije iz moralnih razloga podnio ostavku.

Svako od nas ko je otišao bar jednom u ovaj Zavod da pomogne, podijeli i obraduje ovu djecu, doživio je da ga ta djeca drže za ruke, ne puštaju, i mole da ostaneš. Sad znamo i zašto.

Elma Karišik, predsjednica GO GS

Komentari

komentara