Duh Dretelja lebdi nad Hrvatskom


Građanski savez (GS) smatra sramnom i uvrjedljivom odluku državnog Univerziteta u Zagrebu da Draganu Čoviću dodijeli počasni doktorat zbot njegovog navodnog doprinosa borbi za “hrvatsku stvar” u BiH.

GS još jednom podsjeća javnost da je Čović javnu karijeru započeo korištenjem nevino zatvorenih civila iz koncentracionog logora Heliodrom kao robovske radne snage. Jedino u čemu je bio i ostao dosljedan od 1993. do 2018. je sklonost da građane BiH muslimanske vjeroispovjesti ograđuje u bodljikavu žicu ili gleda iza bodljikave žice. Čovićeva politička karijera je svjedočanstvo o normalizaciji genocidnih vrijednosti koje i danas nastavlja zagovarati proglašavajući građansku i demokratsku većinu u BiH terorističkom i isilovskom.

GS sa žaljenjem konstatuje da su vrijednosti na kojima se temelji udruženi zločinački poduhvat protiv BiH – utvrđen pred mjerodavnom međunarodnom pravnom instancom – ponovo postale dominantne u političkom glavnom toku Republike Hrvatske. Također sa žaljenjem konstatujemo da Hrvatska danas koristi i svoje članstvo u EU da u djelo provede zločinačke ciljeve Franje Tuđmana i Gojka Šuška uz manje ili više prešutno odobravanje institucija EU.

Duh Dretelja danas lebdi nad Hrvatskom isto kao što je to bio slučaj 1993. Podrška Tuđmanove Hrvatske zločinačkom projektu tzv. Herceg-Bosne se nimalo ne razlikuje od podrške današnje hrvatske rasnom i rasističkom projektu HDZ BiH i Dragana Čovića. Priznanje Čoviću znači samo jedno: da u Hrvatskoj preovlađuje stav da su prakse primjenjivane u tzv. Herceg-Bosni, uključujući i korištenje zatočenih civila kao robovske radne snage – dobre.

Mi u GS-u stoga smatramo da je imperativ sa stanovišta državno-pravnog kontinuiteta spriječiti Čovića u obnovi mandata u Predsjedništvu BiH. Čovićev Plan B, kako je i sam priznao, znači disoluciju formalnog suverena BiH, naime Predsjedništva BiH odnosno disoluciju države nakon Opštih izbora 2018.

Stoga, GS ovim putem još jednom poziva sve lijeve i građanske snage da ostave po strani sujete i da svi stanemo u zajednički front protiv snaga koje zadnjih više od 70 godina kidišu na našu zemlju. Od Cvetkovića i Mačeka, ustaša i četnika u Drugom svjetskom ratu, Karadžića i Bobana do Čovića i Dodika.

 

Komentari

komentara