Dragan Čović je danas ono što je Mate Boban bio 1993. godine


Građanski savez BiH (GS) smatra da izjave Dragana Čovića da bi odbio da podrži zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u tužbi protiv Srbije i odluka da to ne učini predstavljaju nastavak zajedničkog zločinačkog poduhvata Herceg-Bosna drugim sredstvima.

Ono što je Mate Boban radio sa Radovanom Karadžićem u Gratzu 1992. godine, Čović je učinio sa Mladenom Ivanićem 2017. godine. Nema nikakve sumnje da bi Čović ponovio i ono što je Boban uradio 1993. godine ako bi imao sličnu priliku. Nažalost, to danas ne vide samo njegovi koalicioni i strateški partneri iz Sarajeva, kako Bakir Izetbegović tako i oni koji se sada Čoviću bacaju u naručje umjesto Izetbegovića.

Čović je potvrdio ono što mi u GS-u govorimo sve vrijeme da je zahtjev za reviziju presude MSP-a propao zbog njega. Otvoreno preglasavanje matematičke većine građana je Čovićev odgovor na politiku ustupaka i kapitulantstva koji su do sada vodili njegovi koalicioni partneri SDA i SBB. GS podsjeća građane da su se Čovićevi koalicioni partneri utrkivali u tome da mu isporuče ekonomski osnov za obnavljanje Herceg-Bosne. Njegov glas protiv zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije zbog Kršenja konvencije o genocidu je čin političke obnove Herceg-Bosne.

Nažalost, samo Izetbegović i Radončić, odnosno SDA i SBB to nisu htjeli da vide. Ili su saučestvovali u tome.

GS smatra da je Čovićevo odbijanje da podrži reviziju kraj prije svega SDA-ove politike vezivanja zastava sa hrvatskim nacionalizmom koja je je započeta 1990. Hrvatski nacionalizam cjelovitu Bosnu i Hercegovinu doživljava kao svoj centralni problem. Odgovor na hrvatski nacionalizam i na politiku Dragana Čovića i neoustaškog HDZ-a je jedino snažan povratak građanskoj politici i građanskim vrijednostima. Samo onda kada Bosna i Hercegovina pripada svojim građanima prije svega, moguće je da svi oni ili bilo koji od njih očekuje pravdu.

GS smatra da je jedino moguća Bosna i Hercegovina, po mjeri svih, Bosna i Hercegovina u kojoj je svaki njen građanin jednak pred zakonom svakom drugom građaninu, na svakom njenom koraku. Pravljenje zakonske manjine od faktičke većine građana, kao što je u slučaju odluke o reviziji, put je u ozakonjivanje aparthejda.
Mi na to nećemo pristati.

Sada je također jasno da su izmjene Izbornog zakona postale dimna zavjesa za pravljenje geta za građansku većinu u Bosni i Hercegovini. Mi u GS-u smatramo da bilo kakve izmjene Izbornog zakona moraju početi od provođenja presuda u slučajevima Sejdić i Finci, Zornić i Pilav. Ponavljamo da ne postoji hrvatsko pitanje, nego isključivo pitanje kriminala u koji je umiješan Dragan Čović po tvrdnjma Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje.

Komentari

komentara