Dodik zna da Trebević neće biti “zapadna Srbija”


Građanski savez (GS) pozdravlja jedinstven stav stranaka sa sjedištem u Sarajevu povodom priprema za ratna dejstva od strane režima Milorada Dodika. Svijest o tome da je opstanak BiH u ovim granicama pitanje fizičkog opstanka Bošnjaka i svih koji ih ne mrze i spremni su da sa njima žive kao jednakim građanima, predstavlja ohrabrenje za sve dobronamjerne i miroljubive građane. Naime, Federacija BiH mora odlučno i proporcionalno odgovoriti na militarizaciju MUP-a RS koji je prema Dodikovim riječima oružana sila koja će izaći na granice RS kada za to bude donesena odluka.

Nakon odlučnog odgovora svih kojima je BiH jedina domovina, Dodiku i njegovim satelitima je postalo jasno da su šanse da Trebević bude “zapadna Srbija” jednake nuli. I pored nepostojanja reakcije međunarodne zajednice koja je odlučila da ne želi da održi obećanje dato u Dejtonu, mi u GS smatramo da je mala spremnost Srbije da ponovo ratuje u BiH zarad Dodikovih velikosrpskih snova primarno jer svima postaje jasnije da mi više nismo oni naivni građani svijeta iz 1992. Više ne vjerujemo u obećanja stranih sila nego se uzdamo samo i isključivo u sebe. Želimo i spremamo se na mir zauvijek, ali su zauvijek nestale sumnje da ćemo dozvoliti da nam se neko opet popne na čuku iznad grada i počne djecu ubijati snajperom.

Na kraju, svima u BiH poručujemo da je dobro naoružana BiH najbolji garant mira u cijeloj regiji. Srbija i Hrvatska će biti onoliko dobri komšije koliko budu znali da Bosna neće šaptom pasti. Stoga, GS je u Parlamentu FBiH pokrenuo inicijativu da se održi vanredna sjednica o sigurnosnoj situaciji na kojoj bi se iniciralo uvođenje rezervnog sastava u Federaciji BiH.

Komentari

komentara