Dodik vodi okupatorsku politiku prema povratnicima


Građanski savez želi ovim putem najoštrije osuditi okupatorsku politiku koju prema povratničkom nesrpskom stanovništvu vodi vlada Milorada Dodika, poričući im pravo na jezik i pravo na obrazovanje na vlastitom jeziku. Mi u GS-u smo tu politiku uvijek nazivali pravim imenom, čak i onda kada su se naši članovi suočavali sa policijskim pritiscima i represijom, odnosno bili proglašavani remetilačkim faktorom u dijelu međunarodne zajednice, odnosno sarajevske političke čaršije.

Građanski savez želi ovim putem najoštrije osuditi i kapitulantsku i podaničku politiku rukovodstva SDA, koje godinama sa SNSD-om pokušava trgovati pravom povratnika na obrazovanje, a sada pred izbore manipuliše tim pitanjem.

GS podsjeća javnost da su istaknuti funkcioneri SDA: Ramiz Salkić, inače potpredsjednik RS, Edin Ramić, ministar nadležan za povratak u Vladi FBiH i Nedim Čivić, poslanik u entitetskom parlamentu jesenas natjerali roditelje povratnike u Zvornik da djecu vrate na nastavu „na riječ“ i u usmenom dogovoru sa načelnikom Zvornika, Zoranom Stevanovićem. Učinili su to iz istog razloga iz kojeg su poslanici SDA glasali za SNSD-ov Zakon o unutrašnjim poslovima: radi kratkoročnog i vlastitog dobitka.

Dalje, upravo je SDA od samog početka aktivno podrivala i sprječavala sve inicijative da se organizuje paralelna nastava i paralelne škole po bosanskom planu i programu, po ugledu na školu u Novoj Kasabi i drugim povratničkim zajednicama.

Na koncu, u to ime, želimo skrenuti pažnju javnosti da škola u Novoj Kasabi – jedino mjesto gdje povratnička djeca u RS-u mogu nastavu pohađati na maternjem jeziku – danas radi uglavnom zahvaljujući bezgraničnom entuzijazmu nastavnog osoblja koje već mjesecima nije plaćeno. Podsjećamo,za održavanje te škole odgovorna su dva ministarstva: kantonalno ministarstvo obrazovanja u Sarajevu i federalno Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica. Drugim riječima, odgovornost je na SDA, koja joj očito nije dorasla.

Komentari

komentara