Da li se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata zove Dragan Čović ili Pablo Escobar?


Građanski savez (GS) poziva ovim putem Dragana Čovića da se očituje o objavljenim dokazima da je njegov savjetnik učestvovao, a resursi Predsjedništva BiH korišteni u krivičnom djelu otmice i zastrašivanja. Građani ove zemlje ipak nisu zaslužili da ih u Predsjedništvu BiH predstavlja ličnost koja se ponaša u najmanju ruku kao Pablo Escobar, sa dugom istorijom krivičnog gonjenja.

GS podsjeća da je portal Žurnal jučer objavio dokaze, uključujući i presretnute telefonske razgovore iz kojih je nesumnjivo da je savjetnik Dragana Čovića, izvjesni Dario Krezić koristio službeni automobil Predsjedništva BiH tokom vršenja teškog krivičnog djela otmice.

GS također podsjeća da Čović ima dugu istoriju krivičnog gonjenja i kriminalnih repova. Od izvođenja ratnih zarobljenika na prisilni rad u svojstvu direktora Sokola, do saučesništva u kriminalu sa optuženim Kemalom Čauševićem, Čovićeva karijera pokazuje da je dosljedan jedino u kršenju zakona i izbjegavanju zaslužene kazne.

To što se izvjesni Krezić još uvijek nalazi na listi savjetnika Dragana Čovića demonstrira da njegov kabinet, odnosno HDZ u cjelini, funkcioniše više kao kriminalna organizacija nego kao politička stranka.

GS poziva i policijske i pravosudne organe da javnost upoznaju s činjenicama koje imaju o tome. Za Čovića bi trebali da važe mnogo viši standardi nego za privatne građane, utoliko više što je riječ o osobi koju je SDA već dva puta dosad spasila skoro izvjesnog zatvora. Jednom kada je ključni dokaz protiv njega nestao na putu od državnog do kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a drugi put kada je državno tužilaštvo odlučilo da ignoriše izjave koje je o Čovićevom kriminalu dao Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje.

Više nego o njemu samom, Čovićeva povezanost i bliskost sa kriminalcima ili kriminalnim djelima govori o njegovim strateškim partnerima iz SDA. Kao i svaka druga kriminalna organizacija, SDA već četvrt vijeka bira da sarađuje sa kriminaliziranim šovinistima, od Momčila Krajišnika do Dragana Čovića. Jer, u jedinstvu (kriminalaca) je snaga.

 

Komentari

komentara