Ćutanje na najavljenu misu je saučesništvo


GS poziva sve aktere u političkom i javnom životu u BiH da dignu glas protiv najavljene relativizacije Holokausta i ustaškog NDH genocida. Posebno pozivamo uzoritog kardinala Puljića da ponovo razmotri planove koji uznemiravaju ogromnu većinu gradjanska Sarajeva i BiH.
Pozdravljamo stavove predstavnika SPC, IZ i jevrejske zajednice u BiH, kao i stavove predstavika SAD i Izraela koji izražavaju zabrinutost najavljenim dogadjajem.
Oni koji omogućuju oživljavanje NDH ideologije moraju biti odgovorni za virus zla koji može da nanese štetu ne samo drugome već i onima koji ga oživljavaju.
Ljudi su zabrinuti za svoju budućnost, napuštaju ognjišta. Prizivati prošlost kojom obiluje beznadje, podjela i zločin je neodgovorno. Mi vjerujemo da su i katolici i Hrvati svojim bićem anifašisti i zašto ih izjedančavati sa vojnicima NDH?
Amnestirati fašiste povijesne odgovornosti a svaliti je na antifaštički narod katolika i Hrvata – zločin je i nad povješću i nad budućnošću. Opasan, nemoralan i protupovjesan i zato pozivamo državne organe Republike Hrvatske da odustanu od najavljenog pokroviteljstva na teritoriju suverene države BiH.
Mi iz GS pozivamo predstavnike stranih ambasada koji još uvijek nisu izrazili svoj stav o ovom dogadjaju da se jasno očituju o najavljenoj misi u subotu.
Ćutanje ćemo smatrati saučesništvom. 

Komentari

komentara