Čovićeve rasističke izjave su poziv na nasilje protiv većine u BiH


Građanski savez (GS) želi ovim putem najoštrije osuditi rasističke izjave Dragana Čovića da se sve političke stranke sa sjedištem u Sarajevu zalažu za formiranje „islamske države“ na teritoriji BiH.

Nažalost, jedino GS sve ovo vrijeme ukazuje na to da je istinski politički cilj Dragana Čovića i neoustaškog HDZ-a da nekatolička većina u entitetu FBiH i BiH bude getoizirana i ograđena bodljikavom žicom. Izjaviti da u BiH postoje legitimne političke stranke koje se zalažu za „islamsku državu“ znači otvoreno pozvati na nasilje protiv muslimanske većine u FBiH i BiH u cjelini. Sada svi konačno znamo da Dragan Čović sanja o tome da muslimansku djecu u ovoj zemlji ubijaju dronovi. Proglasiti većinu stanovnika ove zemlje teroristima, pak, može samo nepravedno i nezasluženo neosuđena hulja.

Mi u GS-u nemamo nikakvih sumnji u to koji su Čovićevi i ciljevi neoustaškog HDZ-a i šta su sve spremni učiniti da ih provedu u djelo. Čović je već učestvovao u jednom zločinačkom poduhvatu, Herceg-Bosni, naime kao što se vidi iz objavljenih dokumenata o prisilnom radu zarobljenika u mostarskom Sokolu na njegov zahtjev i pod njegovim nadzorom.

Kao takav, može biti prihvatljiv sagovornik samo Bakiru Izetbegoviću i SDA koji imaju dugu istoriju stavljanja interesa SDA iznad interesa BiH. Baš, kao što su najviši rukovodioci SDA svojevremeno odlučili da dokaz o Čovićevom kriminalu bude „zagubljen“ na putu iz državnog u kantonalno tužilaštvo.

Komentari

komentara