Čović pozvao Rusiju na rušenje ustavnog poretka BiH i početak sukoba


Izvinjavanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića Valentini Matviyneko zbog reakcija na njene stavove koje je iznijela u pogledu ruske zainteresovanosti za slabljenjem države Bosne i Hercegovine, konačno je dokazalo, ono što uporno, mi u GS-u tvrdimo. Dragan Čović rezervni je ruski igrač u Bosni i Hercegovini, u to od danas nema nikakve sumnje, kazao je predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa.

“Dragan Čović potpuno je saglasan sa ocjenom Matviyneko koja je danas u Banjaluci istakla tobožnju međudržavnu saradnju između RS i Rusije. Za Dragana Čovića i Rusiju, RS je država, a put nastanka RS-a kao genocidne tvorevine popločan je vojnom, političkom, logističkom i svakom drugom vrstom podrške koju je Rusija pružila režimu Slobodana Miloševića i izvođačima genocidnih radova u Bosni i Hercegovini, Karadžiću i Mladiću. Kao što je Rusija, tih godina bila sa one strane civilizacije, tako danas Dragan Čović stoji nasuprot svim civilizacijskim vrijednostima. Rusija je ta koja je devedesetih pomagala činjenja genocida u Bosni i Hercegovinu, a Dragan Čović je taj koji bi koliko sutra istu pomogao u novom genocidu”, navodi Čolpa.

On je dodao da Draganu Čoviću ne smetaju ni OHR ni strane sudije u Ustavnom sudu, kako se požalio Matviyneko koja je u Bosnu i Hercegovinu došla da ustanovi tajming za direktno otpočinjanje konflikta, kojeg uostalom u okviru HNS-a traži i sam Čović.

“Ne smeta Čoviću i Rusiji OHR u Bosni i Hercegovini, koliko Čović i Rusija nastoje izvršiti pritisak na OHR, kako bi isti u skladu sa HDZ-ovim željama dao onu vrstu mišljenja koju od njih očekuje Ustavni sud BiH po apelacijama koje Ustavnom sudu upućuju iz HDZ-a. Radi se o koordiniranom pritisku HDZ-a i Rusije na sudsku vlast u Bosni i Hercegovini kako bi se zabranilo ono što je ustavna norma, odnosno kako bi se preko Ustavnog suda izvršio državni udar”, naglašava Čolpa.

Također, dodaje Čolpa, ne smetaju Čoviću i Rusiji, strane sudije u Ustavnom sudu, koliko nastoje da izvrše pritisak na te sudije, kako bi put do državnog udara ostao potpuno otvoren.

“Građani Bosne i Hercegovine moraju postati svjesni da je Bosni i Hercegovini preko Dodika i Čovića objavljen rat, samo im još za njegovo otpočinjanje nije rečen tačan termin”, zaključio je Čolpa.

Komentari

komentara