Čolpa: Ustavni sud BiH podržao apartheid


Izjava Nihada Čolpe, zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednika Građanskog saveza.

Današnje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da se proglasi nenadležnim za ocjenu ustavnosti Uputstva Centralne izborne komisije o načinu raspodjele mandata nije ništa drugo nego podržavanje odluka CIK-a, koja će za posljedicu imati nastavak pravne nesigurnosti, legalizaciju apartheida i produbljivanje talačke krize u kojoj se nalaze građani Bosne i Hercegovine.

Posljednja odluka Ustavnog suda također potvrđuje i to da je izmišljena teza da je Ustavni sud odnosno strane sudije u njemu uvijek protiv politike Dodika i Čovića. Pokazali su to i ranije, na primjeru kada su podržali diskriminaciju u Bosni i Hercegovini u slučaju Sejdić-Finci, u slučaju Pilav, ili u slučaju Zornić.

Jesu li pritisci Milorada Dodika na Ustavni sud Bosne i Hercegovine doveli do toga da se sudije povlače pred politikom na štetu prava i pravde?

Mislim da je krajnje vrijeme da se preispita i djelovanje onih snaga, koje sebe nazivaju probosanskim, jer je i njihova dosadašnja troma politika koju su vodili u velikoj mjeri zaslužna za diskriminaciju građana Bosne i Hercegovine.

Umjesto da danas, više od 20 godina nakon rata, mi govorimo o novim unaprjeđenjima ljudskih, individualnih prava građana u našoj zemlji, mi strepimo za njihov goli opstanak.

 

Komentari

komentara