Čolpa: “Uputiti hitan apel Međunarodnoj zajednici zbog kršenja Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja!”


“Čolpa: Uputiti hitan apel međunarodnoj zajednici zbog kršenja Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja od strane Vučićeve Srbije”

Pojačane aktivnosti Srbije na uvećanju naoružanja i povećanju borbene gotovosti ne doprinose osjećaju mira, sigurnosti i međusobnog povjerenja država potpisnica Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja i krajnje je vrijeme da politički akteri i institucije u BiH poduzmu aktivnosti kako bi se zaustavila Vućićeva agresivna politika koja destabilizira region i unosi nemir među stanovništvom.

Bliska prošlost je najpozvaniji svjedok i najčvršći argument za zaustavljanje onoga što Srbija danas radi.
Međunarodni akteri koju su se obavezali na praćenje realizacije ovog Sporazuma moraju okončati zimski san jer Republika Srbija je posljednja adresa do koje bi bilo kakvo naoruženje trebalo stizati.

Pozivam sve institucije Bosne i Hercegovine da upute snažan apel prema Međunarodnoj zajednici zbog dešavanja istočno pd Drine i hitno zaustavljanje raspirivanja straha preko nišana.
Ukoliko institucije Bosne i Hercegovine ostanu nijeme ili nedovoljno glasne, onda ti ljudi i politički čimbenici moraju znati da nose breme suodgovornosti za nove potencijalne žrtve, protjerivanja i etnička čišćenja.”

Komentari

komentara